Ulft, Netherlands

Authentieke piratenband De Paloma's denkt na tien jaar nog niet aan stoppen

Foto: REGIO8
Inmiddels zonder Hendrik Jan Lovink, maar in een uiterst succesvolle formatie, bestaat de Achterhoekse band De Paloma's tien jaar. Een decennium lang brengen ze binnen en buiten de regio ouderwetse piratenmuziek ten gehore, van de Megatent op de Zwarte Cross tot aan het dorpscafé.
Remco Geurts | 16 april 2024 16:12 | Aangepast op 16 april 2024 16:12
Aan stoppen denken de bandleden nog lang niet. "Deze tien jaar zijn eigenlijk voorbij gevlogen", blikt Gwendo Jansen terug. "In een knip was het voorbij, dus ik denk dat die aankomende tien jaar ook wel goed komt." Met honderdduizenden streams op hun nummers en een volgeboekte agenda is de populariteit van de band de laatste jaren door het dak gegaan. "Het is wel echt in een stijgende lijn gegaan vanaf het moment dat we begonnen zijn", schetst accordeonist Jansen. "We kregen steeds meer optredens binnen. We hebben als band nooit ergens achteraan hoeven gaan voor een optreden, want het kwam eigenlijk vanzelf binnen en het werd steeds bekender en populairder.

Wat de meeste mensen misschien niet weten is dat Hendrik Jan Lovink, bekend van Jovink en de Voederbietels, een van de oprichters en eerste bandleden was. "Het feit dat ik weg ben gegaan heeft geresulteerd in een enorme groei van de Paloma's, dus dat was een goede beslissing denk ik", aldus Lovink lachend. "Ik werd gevraagd door een kameraad die was opgepakt met zijn geheime zender en die hadden 6.000 euro boete gekregen en daar werd een benefietoptreden voor georganiseerd, toen kwam het idee om voor de gelegenheid een bandje samen te stellen om die authentieke piratenliedjes te gaan doen."

Succesformule
Wat is het recept achter het succes van de Paloma's? "Met elkaar in de tent staan, biertje erbij en gezellige muziek", denkt Jansen. "En het is de muziek die je normaal op de geheime zender hoort, die hoor je nou live in een tent en dat heeft ook wel iets natuurlijk", vult toetsenist René de Rooij hem aan. Volgens Lovink is het ook vrij duidelijk: “Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld en hoeft niet met een hoop bombarie, iedereen drinkt een lekker biertje, het heeft een soort gemoedelijkheid. Als je er bent kan het niet anders dat je een glimlach krijgt."

Reperteren?
Hoewel de Paloma's met gemak een hele feesttent aan het hossen krijgen, is dat niet het resultaat van het vele repeteren. "Bijna nooit, dit is pas de tweede keer dit jaar", geven de bandleden lachend toe. "Gelukkig horen de mensen dat niet", stelt gitarist Richard Hunting.

De tienjarige verjaardag is gevierd met een groot feest in Vragender. Zit er voorlopig nog iets in het vat? "We hebben wel plannen om een nieuw singeltje op te nemen, er komt wel wat aan", verklapt Jansen.

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Nieuwe namen Zwarte Cross, Froukje en SERA op de line-up

De organisatie van de Zwarte Cross heeft weer een nieuwe lading artiesten toegevoegd aan de altijd g...

Achterhoekse piratenmuziek van De Paloma's live op de Zwarte Cross 2023

De populariteit van de piratenmuziek is de laatste jaren hard gegroeid. Dat merken ook de leden van ...

DI-RECT, Jonna Fraser en bijzonder nieuw dialecttrio op Zwarte Cross

Boh Foi Toch-frontman Hans Keuper vormt op de Zwarte Cross een gelegenheidsformatie met Hendrik Jan ...

Orgel Joke maakt rentree op Zwarte Cross, ook Acda en De Munnik komen

Acda en De Munnik, The Partysquad en publieksfavoriet Orgel Joke komen deze zomer naar de Zwarte Cro...

Nieuwe namen Zwarte Cross, Suzan & Freek headliner op de donderdag

De Zwarte Cross heeft donderdag weer een nieuwe lijst met namen bekend gemaakt voor de editie van 20...

Crossers uit het hele land kunnen zich nu kwalificeren voor Zwarte Cross

De Zwarte Cross gaat verder als zelfstandig motorcrossevenement, de Zwarte Cross Open. Voorheen was ...