Ars werd maandagavond gespot op Sportpark Zoudenbalch bij de wedstrijd van De Graafschap tegen Jong FC Utrecht. “Gewoon om te scouten”, zegt de voormalig profvoetballer van onder meer De Graafschap, NEC én Fortuna, die sinds de aankondiging van het stoppen van Hofstede wordt bestookt met vragen over een terugkeer. “Dat hou je toch en dat is ook niet erg, want ik begrijp de vraag”, aldus de geboren Terborgenaar, die momenteel bezig is aan zijn derde seizoen als manager technische zaken bij de Limburgers, een lange periode in de vluchtige voetbalwereld. “Maar op dit moment ben ik absoluut niet met De Graafschap bezig. Op het veld zorgen dat we met Fortuna Sittard erin blijven is prioriteit nummer één. Bovendien vind ik het proces waar we nu inzitten heel mooi en leerzaam.”
Sinds zijn komst is Fortuna drie jaar op rij in de eredivisie gebleven. Dit seizoen is de degradatiestreep met een zestiende plek wel akelig dichtbij. “Vorig jaar was historisch gezien een van de beste jaargangen, toen hadden we financieel ook wat meer mogelijkheden”, schetst Ars. “Dit jaar moet je weer wat terug qua budget en dat merk je met name in de breedte van de selectie. Ook hebben we veel pech met blessures.” In de winter wacht, net als bij De Graafschap, herstelwerk voor de technische man: “Een buitenspeler en een spits zijn voor ons de prioriteitsposities, maar in de winter is het niet altijd even makkelijk. Je hebt vaak te maken met spelers die ergens anders niet aan spelen toekomen en transfersommen betalen is voor ons lastig.”
‘Niet op de radar’
Ars geniet van zijn werk als technische man nadat hij in 2018 afscheid nam als voetballer: "Ik vind scouting het mooiste onderdeel van het vak. Om spelers te ontdekken die niet op de radar staan van andere clubs." Hij wijst naar transfers van Tesfaldet Tekie, Martin Angha en Baden Frederiksen (nu Vitesse, red.): "Dat zijn jongens die je met beperkte middelen binnenhaalt.” Daarbij is scouting belangrijk. Met steun van softwareontwikkelaar Azerion als investeerder ontwikkelt Fortuna nu een eigen systeem voor het verwerken van de scoutinggegevens. "Anders ben je afhankelijk van retedure software. En je wilt niet weten hoeveel appjes je krijgt over spelers, dat wil je ook gestructureerd hebben. Met Azerion zijn we veel meer van dat soort ideeën nu aan het uitwerken. Ik ben in ieder geval niet in een zwart gat terechtgekomen.”
Jonge ‘nerds’ inzetten
Naast de vaste scoutingsstructuur heeft Ars een groep jonge data- en videoscouts om zich heen verzameld. “Dat zijn jonge gasten die het leuk vinden om te helpen tegen een vrijwilligersvergoeding. Dat is voortgekomen uit het feit dat we beperkte middelen hebben, maar toch op een creatieve manier onze scouting uit wilden breiden. Ik wil nu kijken of we dat internationaal weg kunnen zetten met een online event. Er zijn zat jongeren die verslaafd zijn aan Football Manager (voetbalsimulatiegame red.) of het kijken van wedstrijden op alle niveaus, waarom zou je daar geen gebruik van maken? Uiteraard testen we wel of ze met bruikbare spelers komen, maar je ziet dat de wereld daarin verandert. FC Groningen heeft ook een jonge data-analist als hoofd scouting aangetrokken.”
Stabiele eredivisionist
De investeerder opent daarbij mogelijkheden op scoutinggebied, met als heilig doel om van Fortuna een stabiele eredivisionist te maken. "Dit jaar is handhaving de doelstelling", zegt Ars. "Maar er liggen plannen om daarna wel door te gaan pakken. Als je blijft hangen bij een budget van minder dan vier of 4,5 miljoen euro, blijft het zwaard van Damocles dat degradatie is boven je hoofd hangen. Dan heb je kans bij een seizoen waarin het tegenzit om zo maar eens in de problemen te komen. En uiteraard zegt geld niet alles maar met een hoger budget kun je over het algemeen wat consistenter doorbouwen voor de lange termijn.”
Achterhoekse Brainport
De uitdaging van Fortuna is dezelfde als die van De Graafschap. Ars, zelf ook ondernemer, ziet een rol voor het bedrijfsleven in de Achterhoek weggelegd: "De Graafschap heeft een eigen identiteit, de club is uniek in een aantal dingen. Als je dat goed weg kan zetten... Kijk bijvoorbeeld naar PSV met de Brainport Eindhoven, de voetbalclub heeft zich echt als centrum van het ecosysteem in de regio neergezet. Dat is een fantastisch voorbeeld van hoe de club een verbindende factor kan zijn. Die kracht heeft het imago van De Graafschap ook. Als je dat op commercieel gebied, in combinatie met goed voetbaltechnisch beleid voor de lange termijn, kunt neerzetten, hoef je echt niet onder te doen voor Heracles Almelo, PEC Zwolle of Cambuur Leeuwarden."
'Niet im Frage'
Het contract van Ars bij Fortuna Sittard loopt aan het einde van het seizoen af. Gesprekken over een langer dienstverband zijn nog niet gestart, terwijl De Graafschap op korte termijn zonder technische man zit. "Maar op dit moment zit ik prima en is het niet im Frage", zegt Ars over een eventuele stap naar Doetinchem. “Het hangt helemaal af van het momentum en het verhaal dat erachter zit. Uiteindelijk is De Graafschap wel een club die in mijn hart zit en ik hoop er ooit terug te mogen keren, maar voor mijzelf is het belangrijkste het totaalplaatje. En juist daarin heb ik het bij Fortuna Sittard supergoed naar mijn zin.“
Foto: REGIO8