De renovatie betreft onder meer een nieuwe machinekamer en een vernieuwd bassin, zodat het zwembad nog tot minimaal 2042 open kan blijven. Daarna is het bad een keer afgeschreven, zegt wethouder Bart Porskamp. "Dan is het gebouw zó verouderd, dan houdt het in de huidige vorm op." Hoewel dat moment nog ver weg is, schat Porskamp in dat er daarna wél in breder verband naar de exploitatie van overdekte zwembaden moet worden gekeken. Tegen die tijd loopt het contract met Marveld Recreatie voor Groenlo ook af. "Dan moet er regionaal worden gekeken naar de zwembaden, want gemeenten kunnen het geld maar één keer uitgeven", aldus Porskamp.
De private exploitatie van het zwembad is in 2012 een initiatief geweest van de lokale zwem- en waterpolovereniging Livo, als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen. Het toenmalige college wilde 450.000 euro bezuinigen, overwoog het zwembad te sluiten en de inwoners van Lichtenvoorde in Groenlo bij Camping Marveld te laten zwemmen. Dat zorgde voor hevige protesten en daarop trok Livo, na roerige bijeenkomsten, met vrijwilligers de exploitatie van het zwembad naar zich toe. De huidige exploitatieovereenkomst loopt tot en met 31 december 2022.
Vrijwilligers zijn de kurk
De ongeveer zeventig vrijwilligers vormen de kurk onder de exploitatie van zwembad Meekenesch. Porskamp: "Dat is de kracht van de SEM (Stichting Exploitatie Meekenesch, red.) en we hebben er vertrouwen in dat de doorstroming van jonge vrijwilligers blijft doorgaan." Circa vijfduizend bezoekers komen maandelijks naar 't Meekenesch. De openingstijden zijn uitgebreid en het zwembad wordt verhuurd. Het aantal bezoekers is de laatste jaren toegenomen. De SEM wil de huidige aanpak voortzetten en het zwembad verduurzamen en moderniseren.
Subsidies
Doordat de stichting de afgelopen jaren het zwembad goed heeft geëxploiteerd, kan zij zelf een deel van renovatiekosten op zich nemen. Daarnaast kan de SEM een beroep doen op landelijke overheidssubsidies voor bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA). Porskamp: "Er komt 1,2 miljoen van de kosten voor de renovatie voor rekening van de SEM zelf, de totale kosten zijn 2,7 miljoen euro."
'Betrouwbare partner'
Naast de eenmalige bijdrage moet de gemeenteraad van Oost Gelre op 14 december ook beslissen over een jaarlijkse bijdrage van 21.000 euro. "Ter vergelijking: die is nu 177.000 euro", zegt de wethouder, die vol lof is over de privatisering. “SEM heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn. De afspraken zijn nagekomen en financieel staat de stichting er gunstig voor."
Geen wedstrijdbad
Ook na de renovatie is het zwembad niet geschikt als wedstrijdbad voor waterpolo. De kosten daarvoor zouden hoger uitvallen. Dat betekent dat ZPC Livo voor de waterpolowedstrijden moet uitwijken naar een ander zwembad, zoals nu ook het geval is.
Foto: REGIO8 (archief)