"Het is een hele eer dat je gevraagd wordt hiervoor", reageert Oonk. Hij is zelf op zijn elfde begonnen met de sport en kwam in 2000 tijdens de Paralympics voor het laatst in actie als international. Vervolgens is de Needenaar twintig jaar coach geweest in het normale volleybal. Vanaf 1 juni begint hij als bondscoach van de Nederlandse zitvolleyballers. "We moeten bijna opnieuw beginnen", reageert Oonk, die het jammer vindt dat het zitvolleybal wat is weggezakt. "Het moet terug op de kaart, en daar moeten we met z'n allen de schouders onder zetten." Zelf speelde Oonk vanaf de jaren tachtig tot 2000 voor de nationale ploeg: "Toen waren we echt een topland in het zitvolleybal, zowel de dames als de heren behaalde diverse titels", vertelt hij. Zelf won Oonk met de zitvolleyballers goud op de Paralympische Spelen van 1984 in New York. "Ik besefte me deze week dat het veertig jaar geleden is dat ik bij de nationale ploeg kwam", vertelt Oonk. "Je zou dus kunnen zeggen dat de cirkel nu rond is."
Volgens de kersverse bondscoach is het zitvolleybal sinds 2005 teruggezakt, mede door een tekort aan nieuwe aanwas. "Als je kijkt op de tienduizend normale volleyballers, ik noem maar even een getal, dan heb je 250 zitvolleyballers", schetst Oonk. "Daar moet ik dan een team uit selecteren dat zich kan meten met de rest van de wereld. Dat is heel moeilijk en daar moet geld voor vrijgemaakt worden" Landen waar oorlog is, spelen volgens Oonk vaker in de top, omdat er meer mensen zijn die zitvolleyballen. "In Oekraïne, Rusland en alles daaromheen zul je zien dat ze straks, en dat klinkt raar, in de zitvolleybal weer goed scoren", aldus Oonk. Het feit dat zitvolleybal niet veel op televisie te zien is zorgt ook voor moeilijkheden, want minder zendtijd is minder geld vanuit sponsoren: "Zitvolleybal is het ondergeschoven kindje dat we weer op de kaart moeten zetten."
Wereldkampioen worden
Oonk begint met een contract van één jaar, een meerjarenovereenkomst is afhankelijk van de resultaten die hij gaat boeken. Zijn grote droom is het herenteam uiteindelijk naar een wereldtitel te coachen. Oonk heeft een maand om de groep te trainen en komt voor het eerst in actie tijdens het Dutch Open Tournament van 30 juni tot 2 juli in Assen. "Daar treffen we sterke landen die zich voor de Paralympics hebben geplaatst en kunnen we ons mooi meten", vertelt de bondscoach. "En hoe spelen we tegen landen die wat nieuwer zijn, zoals Italië en Frankrijk?"
Paralympics
Een belangrijk doel voor de bondscoach is het plaatsen voor de Paralympics. "In 2024 is Nederland niet geplaatst", vertelt hij. "Maar de Paralympics is wel een doel, dat wordt dan 2028." Oonk wil het team klaarstomen om de Europese top te behalen, want per continent mogen maar drie landen naar de Olympische Spelen voor mensen met een beperking. Voor het zover is, heeft Oonk nog veel werk te verrichten met het Nederlandse herenteam. "Dan moet je bij de beste drie van Europa horen", vertelt de coach. "En Europa heeft een goede top."
Zitvolleybal weer op de kaart
In de Achterhoek zijn volgens Oonk geen zitvolleybalverenigingen. "Vroeger zaten overal in de regio zulke verenigingen, nu is er nergens meer iets", aldus de bondscoach. "In de buurt van Enschede komt nu iets van de grond en dat moeten we ook in de Achterhoek weer krijgen." Hij hoopt dat bestaande volleybalverenigingen in de Achterhoek ook weer het zitvolleybal aan gaan bieden.
Foto: Alfred Oonk