Ulft, Netherlands

Wehlse Ize (10) gaat Alpe d'HuZes uitdaging aan

Foto: REGIO8
De tienjarige Ize Koster uit Wehl hoopt in juni een bijzondere prestatie te leveren. In naam van haar overleden opa, gaat Ize samen met haar moeder Ellen de Alpe d'HuZes lopen. Ze loopt de vijftien kilometer lange route de berg met een gemiddelde helling van acht procent op om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 17 april 2024 14:09 | Aangepast op 17 april 2024 14:09
"Ik ben er een paar keer geweest, maar ik heb hem nog nooit zelf gelopen", zegt Ize. "Dat ga ik nu voor de eerste keer doen." De ouders van de jonge wandelaar hebben zelf al meerdere keren meegedaan. "Nu is zij aan de beurt, het is heel belangrijk dat wij dit doel blijven steunen", zegt moeder Ellen Wieleman. "Heel veel mensen krijgen helaas nog kanker. Wij moeten blijven onderzoeken, zodat mensen niet meer doodgaan aan kanker en dat het misschien alleen een chronische ziekte wordt."

De jonge wandelaar is al volop aan het trainen om de berg te kunnen trotseren. "Na het eten lopen wij een rondje en in het weekend maken wij een wandeling door het bos", zegt Ize. Ondanks dat wij in Nederland geen bergen hebben om op te oefenen heeft moeder Ellen alle vertrouwen in haar dochter. "Ik denk dat het voor kinderen nog wel iets makkelijker is dan voor volwassenen", zegt Ellen. "Bij volwassenen kunnen er nog wel gedachten in het hoofd rondspoken, maar wij gaan er samen gewoon een leuke tocht van maken."

Streefbedrag
Het streefbedrag van Ize was 2.500 euro, een deel daarvan heeft ze samen met haar basisschool Het Timpaan opgehaald. "Ik heb met de hele school een flessenactie gehouden, daar heb ik 200 euro mee opgehaald", zegt Ize. Haar moeder geeft aan dat zij in tegendeel tot haar dochter haar streefbedrag van 2.500 euro al behaald heeft: "Ik moet nog even harder doorwerken, ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt."

School
Op 6 juni, als de Alpe d'Huzes start, is er nog geen zomervakantie, maar daar is een oplossing voor gevonden. "Nee ik heb geen vakantie, ik moet daar wel gewoon naar school", zegt Ize. Haar moeder geeft aan dat ze officieel vrij hebben gevraagd: "Gelukkig wilde de school hieraan meewerken, ze zal begeleid worden met haar huiswerk." En als Ize klaar is met de lange wandeltocht staat haar nog maar één ding te wachten: "Ik ga eerst rustig aan doen, en daarna feesten."

Lees meer over:

Alpe d'HuZes|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Nobele Strijders willen ton ophalen voor Alpe d'HuZes

Met een groep van 27 man beklimmen de Nobele Strijders, een vriendengroep uit Oude IJsselstreek, op ...