Ulft, Netherlands

Nobele Strijders willen ton ophalen voor Alpe d'HuZes

REGIO8
Met een groep van 27 man beklimmen de Nobele Strijders, een vriendengroep uit Oude IJsselstreek, op 6 juni de ruim 1800 meter hoge berg Alpe d'Huez in Frankrijk. Ze doen mee aan Alpe d'HuZes-actie van KWF Kankerbestrijding en ze hopen zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte. De reden voor het aangaan van de uitdaging is een treurige.
Remco Geurts | Bart Sollman | 29 maart 2024 15:39 | Aangepast op 29 maart 2024 15:39
"We hadden dit natuurlijk liever niet gedaan”, zegt Aafke Rauwers. “In 2021 is mijn broer Niek aan kanker overleden. Hoewel we wisten dat hij ziek was, was het overlijden onverwacht. Dat sloeg bij ons als familie en bij zijn vrienden in als een bom.” Het idee om de herinnering aan Niek in leven te houden door samen de uitdaging aan te gaan, kwam op een bijzondere dag. Aafke: “Mijn ouders wilden de eerste verjaardag na zijn overlijden niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze hebben dus zijn vrienden allemaal uitgenodigd. Op die dag kwam het idee om aan Alpe d'HuZes mee te doen al snel naar voren.”

Ook de teamnaam 'Nobele Strijders' was snel bedacht. “Nobel is een verwijzing naar het Amelandse likeurtje Nobeltje. Strijders is een verwijzing naar Niek, hij heeft in de laatste maanden van zijn leven namelijk echt gestreden”, zegt Roy Crooijmans, een van de Nobele Strijders. Inmiddels zijn ze ook al aan het likeurtje gaan wennen: “Elke keer als we als groep iets te vieren hebben drinken we een Nobeltje op Niek. Als hij ons zo zou zien, zou hij zeggen dat we knettergek zijn. Hij zou ons uitlachen.”

‘Ton aantikken’
De Strijders zijn al anderhalf jaar bezig met acties als auto wassen, bittergarnituren verkopen op feestjes en garderobes runnen om geld op te halen. Zaterdagavond volgt de climax tijdens het Strijdersbal op het paasvuurterrein in Etten. Op die avond hoopt de groep bekend te kunnen maken dat het streefbedrag van ruim 67.000 euro bereikt is. “Maar daar stoppen we niet. Er lopen nog wat acties, we hopen de ton aan te tikken.”

Eén editie
Hoewel de actie gigantisch aanslaat, lijkt het wel een eenmalige. “Laten we eerst maar eens zien dat we hem dit jaar volbrengen”, zegt Aafke. Roy ziet volgend jaar niet zitten: “We hebben er al zo ontzettend veel tijd inzitten. Dat is het zeker waard als je de reacties hoort, maar dat gaan we niet elk jaar doen.”

Lees ook

Weerboer voorspelt vanuit koolzaadveld in Etten zonneschijn op de zondag

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Wehlse Ize (10) gaat Alpe d'HuZes uitdaging aan

De tienjarige Ize Koster uit Wehl hoopt in juni een bijzondere prestatie te leveren. In naam van haa...

Geen enkel paasvuur in Oude IJsselstreek, Etten stapt over op vuurwerk

Het paasvuur in Etten gooit het over een andere boeg. Hoewel het jaarlijkse feest waar zo'n tweeduiz...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Ongeval met twee voertuigen op beruchte kruising bij Etten

Bij een ongeval op de Slingerparallel (N317) bij Etten zijn woensdag aan het einde van de middag gee...