Ulft, Netherlands

 

Ulftse steun voor bevolking van Oekraïne

Naar aanleiding van de inval van de Russen in Oekraine zijn ondernemers Erna en Wouter Mecking uit Ulft een actie gestart om de mensen in het oorlogsgebied te helpen. Tien jaar geleden leerden ze Ivan uit Charkov kennen tijdens het EK Voetbal, via hem proberen ze nu de bevolking van het Oost-Europese land te steunen.
Tim Rondeel | 18 maart 2022 10:37 | Aangepast op 18 maart 2022 10:37
“Ik heb contact gezocht want wij maakten ons natuurlijk zorgen”, aldus Erna Mecking. “Elke dag stuurt hij een berichtje en begint met: ‘I’m alive.’ Dat is echt zo hartverscheurend.” Ook Wouter Mecking maakt zich zorgen over Ivan en de andere mensen in Oekraine: “Dat je weet dat op de straten waar wij gelopen hebben en waar we zijn geweest, dat daar nu die inval is en dat er militairen rondlopen en de mensen in angst zitten, dan is dat heel erg gek.” De sportwinkel van Wouter en de boetiek van Erna in Ulft dienen inmiddels als opslagplaatsen voor alle ingezamelde goederen. “Ze hebben dringend behoefte aan luiers, handdoeken, verband en pleisters. Aan dat soort dingen is nu gebrek”, laat de initiatiefneemster weten. “Dat ga ik nu ook proberen te verzamelen, zo veel mogelijk als kan.”

Burgemeester Otwin van Dijk juicht het initiatief van de ondernemers uit zijn gemeente toe. Oude IJsselstreek heeft een stedenband met de Oekraïense stad Ivano-Frankivsk. Van Dijk benadrukt dat de gemeente ook wil helpen, onder meer bij de opvang van vluchtelingen. “We zijn op dit moment echt aan het kijken wat we kunnen doen”, aldus Van Dijk. “We gaan de Oekraïense vlag ophangen als symbool van steun. Ik denk dat iedereen wel in de hulpstand staat.”

Thank you very much
Met behulp van een stichting worden alle ingezamelde goederen van Mecking binnenkort naar Oekraïne gebracht. Volgens Erna is Ivan heel dankbaar voor alle steun die ze ontvangen vanuit de Achterhoek. “Die zegt alleen maar: ‘Thank you very much, thank you very much’”, laat Mecking weten over de reactie van Ivan. “Het is hopen dat het uiteindelijk op de plek terecht komt waar het moet komen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Oekraïne|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Opvang voor vluchtelingen in Gaanderen

Deze week openen de eerste opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in Doetinchem. De eerste ...

Basisschool in Silvolde wordt opvanglocatie

Het voormalige schoolgebouw van De Drie Linden in Silvolde wordt een opvanglocatie voor vluchtelinge...

Oekraïners vinden tijdelijk thuis in ‘t Weerdje

De eerste Oekraïense vluchtelingen hebben een tijdelijk thuis gevonden in het voormalig bejaardente...

Ruim dertig vluchtelingen welkom in Vorden

Gemeente Bronckhorst heeft een eerste opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne aangewezen in V...

Plek voor 175 vluchtelingen in Winterswijk

Winterswijk biedt, in samenwerking met zorginstelling Marga Klompé, 175 vluchtelingen uit Oekraïne...

Meer plaats voor Oekraïners in Bronckhorst

Bronckhorst vergroot het aantal gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er ko...