Ulft, Netherlands

 

Oekraïners tonen dankbaarheid tijdens burendag in Doetinchem

Oekraïense en Nederlandse buren hebben elkaar zaterdag ontmoet en bedankt in de tijdelijke opvanglocatie 't Weerdje in Doetinchem. De Oost-Europeanen wilden hun dankbaarheid tonen aan de omgeving, met het samen spelen van het Oekraïense volkslied als emotioneel hoogtepunt.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 26 september 2022 15:29 | Aangepast op 26 september 2022 15:29

"We zien het op televisie en je kunt je er misschien iets bij voorstellen, maar het gevoel dat je hier vanmiddag voelde, dat zegt echt genoeg”, aldus Chantal Salemink van de klankbordgroep, die zelf een traan weg moest pinken toen het volkslied werd gespeeld. Er waren verschillende buurtbewoners aanwezig, waaronder Gerard Thijssen. “Het was heel aandoenlijk om te zien welke impact het had”, aldus de buurtbewoner. De Oekraïense vluchtelingen hadden in het voormalige bejaardenhuis allerlei verrassingen klaargezet voor hun nieuwe buren, zoals workshops en lekkernijen. “Dan zie je hoe dankbaar ze zijn dat wij ze mogen opvangen en dat ze in Nederland mogen komen”, aldus Salemink. “Ik snap dat ze het liefst meteen terug willen, maar ik denk dat ze wel echt het gevoel hebben dat ze in een warm bad terecht zijn gekomen.”

Olga Malina, een van de bewoonsters van 't Weerdje, is blij dat ze samen met haar Oekraïense én Nederlandse buren de Nationale Burendag kan vieren. “Ik ben de Nederlandse bevolking zeer dankbaar dat ze deze dag hebben georganiseerd”, aldus de Oekraïense. “Als dankbaarheid voor hun hebben wij wat workshops neergezet als reactie. Ik ben tevreden over deze dag.” De Oekraïense voelt zich meer dan welkom bij de opvanglocatie in ’t Weerdje: “Ik vind het zeer comfortabel hier en het is ook leuk. Ik ben heel warm ontvangen, waarvoor ik de bevolking zeer dankbaar ben. Ondanks de reden, vind ik het heel fijn om hier te zijn.”

Tranen
De dankbaarheid van de Oekraïense bewoners is volgens de buurtbewoners niet voor het eerst zichtbaar. “Ik heb het op een bijeenkomst voor vrijwilligers meegemaakt dat een Oekraïense vrouw het woord nam en de tranen liep haar over de wangen van dankbaarheid”, laat Thijssen weten. “Ze voelen zich zeer welkom en dat is mooi om te zien.”

Herhaling
De gezamenlijke burendag beviel zo goed, dat het moet leiden tot meer gezamenlijke activiteiten in de toekomst. “Je ziet gewoon hoe mooi het is”, beschrijft Salemink het gevoel. “We hadden echt niet verwacht dat er zo’n opkomst was. We zijn denk ik nog niet klaar.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Burendag|Oekraïne|Doetinchem|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Gevluchte families op Winterswijkse camping

De Winterswijkse Uitdaging, zo heet het project waarbij gevluchte Oekraïners een onderkomen krijgen...

Oorlog in Oekraïne raakt familieman Valeev

Ruslan Valeev keerde woensdag vijftien jaar na zijn vertrek bij De Graafschap even terug op De Vijve...

Meer plaats voor Oekraïners in Bronckhorst

Bronckhorst vergroot het aantal gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er ko...

Nog altijd geen waterstofbussen in de Achterhoek

Tien waterstofbussen van Arriva hadden dit jaar over de Achterhoekse wegen moeten rijden, maar na de...

Botsing met drie auto's in Doetinchem

Drie automobilisten zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst in Doetinchem. Niemand raakte bij het onge...

Evi's inzamelingsactie voor KiKa gaat door het dak

Het gaat heel goed met de inzamelingsactie van de elfjarige Evi uit Doetinchem. Ze zamelt kroonkurke...