Ulft, Netherlands

Nederlands oudste mondharmonicavereniging viert negentigjarige mijlpaal

Het is de oudste nog actieve mondharmonicavereniging van Nederland, The Hohner Boys uit Gaanderen. Dit weekend bestaat de vereniging negentig jaar en dat wordt gevierd met een jubileumconcert. Voor Frans Daams wordt het extra bijzonder, want hij is al 65 jaar lid van The Hohner Boys.
Davie Klein Gunnewiek | 2 juni 2023 16:25 | Aangepast op 2 juni 2023 16:25
“Doorgaan met ademhalen, zo houd ik dat vol”, lacht Daams. “Ik heb er geen hekel aan, anders was ik er al lang mee gestopt. Ik heb er liefhebberij voor en daarom ben ik ook elke week op de repetitie.” Het mondharmonica spelen werd Frans thuis met de paplepel ingegoten. “Op mijn vijftiende mocht ik er al bij. Ik was eigenlijk nog te jong, maar mijn vader kende de voorzitter en die heeft er voor gezorgd dat ik mee mocht spelen”, zegt Daams. Wel moest Frans nog even auditie komen doen. “Ik speelde drie liedjes en toen werd ik aangenomen.”

Op dit moment bestaan The Hohner Boys nog uit zeventien leden. “Het is eigenlijk één familie”, zegt voorzitter Gerard Raben. “We zijn bekend van Bunschoten tot Lobith en treden nog veel op in de regio.” Eén van de hoogtepunten uit de geschiedenis is het Internationaal Mondharmonica Festival dat de vereniging twee keer organiseerde. “Er waren groepen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen. Die laatste groep was op een gegeven moment kwijt en die hebben we moeten zoeken, omdat ze bijna te laat waren voor hun optreden”, aldus Raben.

Ook wat vrouwen
Annie Nijlands is één van de weinige vrouwen tussen al het mannengeweld van The Hohner Boys. In de begin jaren zeventig werd tijdens de ledenvergadering al democratisch besloten om de naam van de vereniging ongewijzigd te laten. “Het maakt mij niet uit, ik vind het hier reuze gezellig”, zegt Nijlands. “En het mondorgel vind ik het mooiste om te bespelen.”

Op naar de honderd
De leden van The Hohner Boys vergrijzen snel, maar ze hopen tien jaar ook het honderdjarig jubileum nog te kunnen vieren. “Niet iedereen zal dat misschien meemaken, maar als we allemaal gezond blijven gaan we voor de honderd”, zegt voorzitter Raben. “Voor de koninklijke onderscheiding zeg ik wel eens.” Dat hoopt Frans ook. “En wat jeugd erbij zou niet verkeerd zijn. Helaas hebben de kleinkinderen ook nog geen interesse, die willen allemaal gitaar leren spelen.”

Het negentigjarig jubileum wordt zaterdag gevierd bij zaal ’t Onland in Doetinchem. Vanaf 14.00 uur is iedereen daar welkom. De entree is gratis.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Gaanderen|Muziek|

Lees ook

Suzan en Freek trouwen en worden overladen met felicitaties

De bekende zangers Suzan Stortelder en Freek Rikkerink zijn afgelopen weekend getrouwd. De Achterhoe...

Gaanderenaar Quint sluit winkel en volgt hart naar Defensie

Quint uit Gaanderen ruilt zijn geliefde elektronicawinkel in voor zijn grootste passie, werken bij D...

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Vordense musicus Boerstoel benoemd tot Ridder

Dirigent en musicus Joop Boerstoel uit Vorden is zaterdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-N...

‘Zingen voor de Vrede’ op het Simonsplein in Doetinchem

Dominee Ina Veldhuizen wil vanuit de binnenstad van Doetinchem een vredesboodschap brengen door same...