Ulft, Netherlands

Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum zijn verbijsterd

Inwoners van buurtschap Ratum bij Winterswijk voelen zich volledig overvallen. Er ligt een plan voor zeven grote windmolens aan de Duitse kant van de grens. De Nederlandse buren werden er niet over geïnformeerd en dat zorgt voor verbaasde en boze reacties.
Davie Klein Gunnewiek | 28 november 2023 16:07 | Aangepast op 28 november 2023 16:07
"We hebben het via de Duitse buren moeten horen", zegt het Winterswijkse VVD-raadslid Chiel Stemerdink en ook lid van de Werkgroep Windmolens Ratum. "Ik kreeg een appje van de buurman met de vraag: Weten jullie wat hier speelt?" Online vond Stemerdink het Duitse plan voor de zeven windmolens die tweehonderd tot 250 meter hoog worden. Ze stonden op een kaartje ingetekend langs de grens op slechts een paar honderd meter van een aantal woningen in de buurtschap Ratum.

"Blijkbaar werkt het zo in Duitsland dat je bij een plan al kaarten moet meesturen waar de windmolens op ingetekend staan", zegt Stemerdink. "Dan schrik je er behoorlijk van dat wij als Nederlanders niet op de hoogte zijn gebracht." Ook voor inwoner Frederike de Raat kwamen de plannen voor windmolens vlakbij Ratum als een verrassing: "Dit is toch ongelofelijk. Je houdt toch een beetje rekening met je buren. De Duitsers zouden ook moeten weten dat we hier een beschermd landschap hebben."

Stop op windmolenplannen
Winterswijk heeft zelf al een aantal jaren een stop op windmolenplannen. "En dan krijgen we wel een aantal mega windmolens hier pal over de grens. Dat kan toch niet", vindt De Raat. De Werkgroep Windmolens Ratum is niet tegen windmolens, maar wel tegen de plek waar de windmolens moeten komen. "Het coulisselandschap wordt ernstig aangetast", vindt Stemerdink.

'De grens is heel aanwezig'
Normaal wordt er veel samengewerkt tussen Winterswijk en haar Duitse buren, maar over het windmolenplan werd tot voor kort niet gesproken. Dat verbaast ook Sonderen, die Winterswijk vertegenwoordigt in de Euregio-raad: "We komen bij elkaar om spreekwoordelijk de grenzen weg te nemen, maar wat je nu pijnlijk ziet is dat de grens heel aanwezig is. Zo sterk zelfs dat Winterswijk in de Duitse kaartjes helemaal weggelaten is. Dat vind ik een gemiste kans."

Grote plannen
Sonderen hoopt dat er in de toekomst meer grensoverschrijdend wordt gesproken over grote plannen die impact hebben aan beide kanten van de grens: "We hebben goed contact met elkaar, dus ik heb de hoop dat we goede afspraken kunnen maken." Woensdagavond komen de windmolenplannen aan bod in de gemeenteraad van de Duitse buurgemeente Südlohn.

Protestactie voor raadsvergadering
Inwoners van Ratum mogen er niet inspreken, maar laten wel buiten van zich horen. "We roepen iedereen uit Ratum, maar ook uit Winterswijk en omgeving op om mee te gaan naar Oeding", zegt Stemerdink. "We gaan om 17.00 uur een protestactie houden buiten het gemeentehuis en daarna gaan we zien wat er wordt besloten." De Raad hoopt dat de Duitsers zich nog achter de oren zullen krabben: "We hopen dat we nog iets kunnen veranderen. Dat ze toch inzien dat het veel emoties oproept aan de Nederlandse kant van de grens."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

REGIO8 stapt over landsgrenzen met project Open Grensland

Samen met inwoners én zeven andere mediabedrijven gaat REGIO8 nadrukkelijk over de grens op zoek naa...