“Ik heb mensen uit Netterden, Gendringen, Ulft en Wehl geholpen”, somt Buys op. “Die grensgangers waren vaak jongelui waarbij de vrouw zwanger is en ze op zoek zijn naar een grotere tuin.” In de hele grensregio, van Groningen tot Limburg, wonen volgens de makelaar 45.000 Nederlanders, waarvan ruim vijftienduizend in Kreis Kleve. De makelaar ziet de toenemende krapte op de Nederlandse woningmarkt als één van de redenen voor landgenoten om de grens over te trekken: “Zeker voor de jongelui is het heel lastig om aan een woning te komen in Nederland omdat ze moeten overbieden. Vaak staan er al twintig mensen op de lijst bij de makelaar, dat is in Duitsland ook zo, maar dat opbieden kennen we hier niet.”
Eén van de Nederlanders die de grens over trok is Robert-Jan de Bree, die twee jaar geleden vanuit Duiven verhuisde naar het Duitse Elten. Een verhuizing met de nodige voordelen: “Drogisterij-artikelen zijn een heel stuk goedkoper, net als de supermarkten en het autorijden in Duitsland.” Toch heeft een verhuizing naar Duitsland volgens de Bree niet alleen voordelen. Je moet volgens hem hier overal tijd voor inplannen: “Mede doordat de digitalisering hier een stuk minder is ontwikkeld”
, vertelt De Bree. “Ik adviseer mensen om als eerste een brievenbus aan te schaffen, want zonder ben je hier niks. Het gaat nog net niet per postduif.”
Randstedelingen op de treinHoewel de trek van Achterhoekers naar Duitsland al langer op gang komt, ziet makelaar Buys dat nu ook vanuit de Randstad een groeiende interesse is in woningen in het Duitse grensgebied: “Mensen werken veel vaker thuis waardoor de afstand tussen hun woning en hun werk minder belangrijk wordt”, zegt hij. “Mensen uit Rotterdam, Utrecht en Amsterdam stappen hier op de trein omdat ze maar één of twee keer op de zaak moeten. Bovendien gaan de Nederlandse kinderen in Beek of Babberich naar school, dis dat is allemaal zeer goed geregeld.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.
Foto: REGIO8