Ulft, Netherlands

Achterhoek toont kansen op het Lentediner

Regio8 | 11 mei 2017 14:15 | Aangepast op 11 mei 2017 14:15

"De formatie speelt nu een rol", aldus de burgemeester van Bronckhorst, Marianne Besselink. "We willen ons nu agenderen om ook te zeggen, die smart industry en die kansen die wij in de Achterhoek hebben met elkaar zijn van belang voor Nederland. Denk daar als Nederland ook goed aan hoe we Nederland kunnen helpen in het bereiken van hun doelen. En dat kunnen we zeker, dus het is van belang dat we er nu zijn." Volgens Eerste Kamerlid Annemarie Jorritsma, die geboren is in Hengelo, staat de Achterhoek zeker op de agenda van Den Haag. "Ik denk het wel. Ik zit aan tafel met Erik Ziengs, een partijgenoot en mkb-woordvoerder. Die is geïnteresseerd in: Wat gebeurt er in zo'n regio en wat kunnen we doen om te helpen dat het nog beter gaat dan dat het al gaat?"

De burgemeester van Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, zat tijdens de vorige editie van het Lentediner nog aan tafel als Tweede Kamerlid. Volgens hem kennen de Kamerleden de regio al best goed, maar vergt dat wel werk vanuit de Achterhoek: "Daar doen we hard ons best voor. We willen Kamerleden hier uitnodigen en naartoe halen, omdat ze het niet alleen van papier moeten weten, maar het ook moeten kunnen zien, kunnen ervaren en kunnen voelen wat de vragen zijn waar de Achterhoek voor staat. En dat doen ze goed." De nieuwe burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, vindt dat het altijd beter kan. "Wat mij betreft moeten we daar nog een tandje erbij doen."

Onrustig verloop
De Achterhoekse afgevaardigden wilden dat de boodschap van de avond goed overkwam in Den Haag, vandaar dat de organisatie opnieuw de iconische rondrijdende robot had ingezet. De robot speelde een prominente rol in het verhaal van de Achterhoek, maar dat werd abrupt verstoord toen hij bij binnenkomst in de zaal vast kwam te zitten in de deuropening en met een enorme klap voorover viel. De schrik zat er goed in, maar na geruststellende woorden van de presentator van de avond hervatte de zaal het programma met de decentrale tafelgesprekken. Een memorabel Lentediner was gegarandeerd.

Tijdens de decentrale tafelgesprekken gingen de Kamerleden in gesprek met de Achterhoekers over de onderwerpen smart industry, leefbaarheid en bereikbaarheid. Toch werden er volgens Besselink nog geen concrete afspraken gemaakt. "De formatie is vol in gang dus wij hopen dat we vooral de contacten houden. Zodat op het moment dat we die harde toezeggingen nodig hebben we terug kunnen komen." Volgens Jorritsma kunnen de Kamerleden niet meer om de Achterhoek heen. "Ze moeten zelf een keer komen kijken. Jullie hebben zoveel mooie bedrijven en daar zijn jullie soms wat te bescheiden over. Dat zijn jullie hier in ieder geval niet, dus dat is goed."

Foto: REGIO8

Lees ook

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...

Legendarisch kerstverhaal komt naar Braamt: "Het is nog steeds actueel"

Kerstmis staat weer voor de deur. Daarom vindt Geert Prein, eigenaar van het Land van Jan Klaassen, ...

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. On...

Uitslaande brand in schuur bij woning in Zelhem

In een schuur achter een woning van een ouder echtpaar aan de Keijenborgseweg in Zelhem is vrijdagoc...

Temperatuur gaat oplopen, voorspelt weerboer Gerrit Vossers vanuit Ulft

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...