“Het is de natste strook van heel Nederland geweest”, zegt meteoroloog Rob Groenland van het KNMI over het gebied tussen Doetinchem, Lichtenvoorde en de Duitse grens. Op het weerstation in Hupsel viel tussen 08.00 uur op woensdag en 08.00 uur op donderdag liefst zeventig millimeter regen. “Het was een reeks pittige buien die achter elkaar over de Achterhoek trok, waardoor je opgeteld op die zeventig millimeter uitkomt”, zegt Groenland, die aangeeft dat de meeste regen afgelopen nacht viel. Hij plaats het wel in perspectief: “Er zijn de afgelopen vijftig jaar ook momenten geweest dat er in 24 uur tijd meer dan honderd millimeter is gevallen ergens in Nederland. Zeventig millimeter is veel neerslag, zeker, maar het is geen record.”
Ook weerboer Gerrit Vossers merkte woensdagmiddag dat het nat was. “Ik reed zelf over de Twenteroute, daar gingen mensen zestig kilometer per uur rijden, zo hard viel het naar beneden”, zegt Vossers. Bij de verschillende meetstations in de Achterhoek zijn in 24 uur tijd hoeveelheden gevallen die volgens Vossers ook in een maand tijd hadden kunnen vallen. Naast Hupsel, kreeg de weerboer ook metingen binnen uit onder meer Ruurlo (65 mm), Halle (58 mm), Vethuizen (vijftig mm), en natuurlijk van zijn eigen weerstation in Silvolde (47 mm).
Ondergelopen straten
De overvloedige regenval zorgde voor overlast in de regio. Zo kwamen meerdere straten in onder meer
Varsseveld en Zelhem blank te staan, terwijl ook het verkeer op provinciale wegen last had van de neerslag. Op beelden op social media is te zien dat auto’s de nodige moeite hebben om over de ondergelopen wegen te rijden. Overigens volgen er donderdag volgens de Silvoldse weerboer ook nog de nodige buien. “Vooral in de middag kan daar een klap onweer bij zitten”, aldus Vossers. “De maandhoeveelheid hebben we al bijna te pakken, maar we zijn er nog niet vanaf.” Vanaf midden volgende week belooft het droger te worden.
Van extreme droogte naar meest nat
De Achterhoek als natste gebied van Nederland staat in contrast met de extreme droogte van de afgelopen zomers. “Het is puur toeval”, zegt Groenland, die wel aangeeft dat dergelijke buien vaker voorkomen door de opwarming van de aarde. “Een van de grote uitdagingen in het huidige onderzoek is dat je probeert om dat toeval, die natuurlijke variabiliteit, te gaan scheiden van wat nou de invloed is van de opwarming die je wereldwijd hebt.”
Foto: REGIO8