Ulft, Netherlands

Achterhoek moet sleutelpersonen omarmen

De Achterhoekse gemeenten moeten voor de uitvoering van de vernieuwde Inburgeringswet beter en meer gebruik gaan maken van mensen die al langer geleden naar Nederland zijn gekomen, de zogenoemde ‘sleutelpersonen’. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat het Verweij Jonker instituut heeft uitgevoerd voor de regio. 
Regio8 | 11 juli 2020 15:58 | Aangepast op 11 juli 2020 15:58

“Concreet zeggen wij: ‘zet nou die sleutelpersonen in bij de inburgering’”, vertelt onderzoeker Marjan de Gruijter. “Laat ze adviseren of betrek ze als voorlichter of vertaler, om zo het contact tussen de nieuwkomer en de organisaties en gemeenten te vergemakkelijken.” De acht gemeenten van de arbeidsmarktregio Achterhoek werken samen met 22 sleutelpersonen en cultuurverbinders om de integratie van statushouders te versnellen. Volgens De Gruijter werkt de adviesfunctie van de sleutelfiguren twee kanten op. “Ze werken niet alleen voor de nieuwkomer, maar ze zijn ook waardevol voor de organisaties en gemeenten”, legt de onderzoekster uit. “Zij kunnen vertellen over de leefsituatie van de nieuwkomer.”

De aanwezige cultuurverbinders omarmen het idee, maar vragen daarbij wel om vastigheid. De lokale politiek neemt dat verzoek ter harte omdat ze de expertise in huis willen halen. “We moeten kijken welke middelen we daarvoor beschikbaar kunnen stellen”, zegt Marieke Overduin van Oude IJsselstreek, die laat weten dat de Achterhoekse gemeenten samen optrekken. “Het is een oproep die we heel duidelijk hebben gehoord en die neem ik ook mee in het overleg zodat we kunnen kijken wat we concreet kunnen betekenen voor deze mensen.”

Meer migranten
De nieuwe inburgeringswet gaat vanaf 1 juli 2021 in. Tot die tijd moet er volgens Overduin nog wel een goed integratieplan worden opgesteld in haar gemeente. Ze verwacht namelijk dat er volgend jaar meer nieuwe statushouders zullen zijn. “De instroom is op dit moment op het niveau van vorig jaar”, weet de wethouder. “Wat we wel verwachten is dat er veel gezinsmigranten komen en dat zijn er meer dan we gewend waren.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Dierenambulance in streek voert voortaan de naam 'Achterhoek'

De Dierenambulance in deze streek voert een naamswijziging door en gaat voortaan door het leven als ...

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...