“De bevolking van Zwolle laat een duidelijk ‘nee’ horen”, laat Jeroen Ensink namens de actiegroep Postieve Energie Transitie Zwolle (PETZ) weten. “Jongen boerengezinnen willen graag verder boeren. Geef hen die ruimte ook en blijf van onze landbouwgrond af. Wij vinden het tijd om lopende processen voor zonneparken ‘on hold’ te zetten voor minstens een jaar.” De oproep van Ensink vond weinig gehoor bij raadsleden en wethouder Marieke Frank. “We hebben juist kaders gesteld voor aanvragen van zonneparken en daar past dit plan binnen”, zegt Frank. “Duidelijk kaders die we voor windenergie niet hadden.” Daarom besloot de gemeente afgelopen maart alle initiatieven voor windmolens in de gemeente voorlopig naast zich neer te leggen. “Daarbij spreken we niet van afstel en komen ook windmolens terug op de agenda”, aldus de wethouder.
De gemeenteraad van Oost Gelre wordt gevraagd om een definitieve ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de omgevingsvergunning voor het zonnepark ‘Zomereiken’. Zienswijzen die zijn ingediend door tegenstanders van het zonnepark zijn ongegrond verklaard door de gemeente. “Ik heb het gevoel dat wij niet serieus worden genomen”, laat inwoner Roy te Boome, die vlakbij het te realiseren zonnepark woont, aan de raadsleden weten. “Alles lijkt maar binnen het beleid te passen om dit zonnepark van de grond te krijgen. Met onze alternatieven wordt niks gedaan.”
Actiegroep teleurgesteld in gemeenteraad
Volgens een meerderheid van de raad, die afgelopen februari al instemde met een ontwerp ‘Verklaring van geen bedenkingen’ voor het zonnepark ligt er een goed afgewogen plan. Ensink is namens de actiegroep PETZ zwaar teleurgesteld in het overgrote deel van de gemeenteraad en denkt dat de Zwolse gemeenschap niet gaat profiteren van het zonnepark. “Het geld gaat naar buitenlandse investeerders”, aldus Ensink. “Onvoorstelbaar hoe de gemeente hier mee om gaat. Wij zullen als actiegroep dit besluit blijven aanvechten, desnoods tot aan de Raad van State.” De gemeenteraad van Oost Gelre besluit op 8 juni over de komst van het zonnepark.
Foto: Richard Bluemink (archief)