“Wat volgt hierna voor deze mensen”, vroeg raadslid Henk Groote zich af in een betoog waarbij zijn emoties zichtbaar hoog opliepen “Worden ze straks eens per week met de bus opgehaald om dan bij de plaatselijke voetbalvereniging onder de douche moeten staan?” De fractievoorzitter van Lijst Groot Montferland besloot samen met oppositiegenoot PvdA aan de bel te trekken nadat zij en ook Rob Mos verschillende gesprekken voerden met bezorgde gebruikers van huishoudelijke hulp en de wasvoorziening. Monfterland gaat vanaf 1 april
de zorg anders invullen, waarbij de huishoudelijke hulp het wassen en strijken niet meer bij de mensen thuis mag doen. Deze voorziening voor mensen een wasindicatie wordt uitbesteed aan zorgaanbieder ZorgPlus.
Gebruikers van de was- en strijkservice kunnen eenmaal per week een waszak van acht kilo meegeven. Volgens Groote ruim onvoldoende, aangezien de gemiddelde Nederlander volgens hem tussen de vijftien en 21 kilo was per week gebruikt. “Echter zijn de inwoners van Montferland die van hulp bij huishouden afhankelijk zijn niet de gemiddelde Nederlander”, zegt Groote die hiermee doelt op zowel de medische aandoeningen als ouderdomskwaaltjes waar deze mensen mee te kampen hebben. “Nu doet de hulp deze was tussendoor tijdens het werk en vaak komen ze nog terug om de was verder op te ruimen, maar hoe moet dit straks? Dat zijn vragen die inwoners hebben en waar nog geen antwoord op is.”
‘Is er meer nodig, dan is er meer nodig’Wethouder Ruth Mijnen begrijpt de zorgen onder de inwoners en collega-politici. Volgens haar probeert de gemeente deze zorgen weg te nemen door alle cliënten die gebruikmaken van deze voorziening persoonlijk te bezoeken voordat de was- en strijksservice in werking treedt. Zij krijgen een nieuwe beschikking waarbij per cliënt wordt gekeken naar de specifieke zorgvraag. Ook wat betreft de hoeveelheid was. “Is er meer nodig dan acht kilo, dan is meer nodig”, vertelt de wethouder.
Indiceren met menselijke maatHiermee voldoet Mijnen aan één van de wensen van de gemeenteraad, omdat alle fracties unaniem meenden dat alle gebruikers van de zorg moeten krijgen die zij nodig hebben. “Het organiseren van de was mag niet ten koste gaan van de zorg die nodig is”, aldus CDA-raadslid Ap Dieker die pleit voor een snelle herindicatie voor de inwoners die hulp bij huishouden nodig hebben. “Maar dan wel met menselijke maat.”
Extra onderzoekOndanks het bijna twee uur durende debat bleven tal van vragen onbeantwoord, onder meer over de manier waarop de was wordt gedaan. De Montferlandse oppositie pleitte door middel van een motie voor extra onderzoek, maar trokken deze na middernacht in. Zij willen eerst antwoord krijgen op de vragen die nog liggen en inzicht krijgen in het contract tussen de gemeente en zorgaanbieder ZorgPlus.
Foto: REGIO8 (archief)