Ulft, Netherlands

Zorgen bij zwembaden om oplopende gasprijs

Verschillende zwembaden in de Achterhoek maken zich grote zorgen over de oplopende gasprijs en dreigen financieel kopje onder te gaan. Zelfs zwembaden die geen gas meer verbruiken, zien de kosten toch fors stijgen.
Tim Rondeel | 18 maart 2022 14:19 | Aangepast op 18 maart 2022 14:19
"Wij betalen normaal ongeveer tussen achtduizend en tienduizend euro aan gas in de maand", zegt Erik Weening van zwembad De Brink in Zelhem tegen Omroep Gelderland. "Maar nu is dat zo ongeveer tussen 24.000 en 28.000 euro. Het is verdrievoudigd. In november hebben wij onze leden gevraagd of ze 2,50 euro extra aan energietax wilden betalen. Dat deden ze zonder problemen." Het zwembad overweegt bij de gemeente Bronckhorst aan te kloppen voor ondersteuning. "Als deze prijzen lang aanhouden, dan gaan wij dat financieel niet redden", aldus Weening, die het zwembad in 2020 met zijn broer in handen kreeg. "Misschien moeten we dan met de gemeente om de tafel."

In Lichtenvoorde bij zwembad Meekenesch zijn ze sinds een aantal jaar van het gas af. Zij maken gebruik van de restwarmte van de rioolzuiveringsinstallatie. Ook daar zijn ze duizenden euro’s duurder uit per maand. "Wij zijn van het gas af, maar het bedrijf dat de pijp voor de restwarmte gelegd heeft, berekent hoeveel energie zij in het verwarmde water gestopt hebben. Dat wordt omgerekend naar de huidige gasprijs. Daardoor zijn ook wij zo’n tweeduizend euro extra kwijt per maand. Daar komt de stroom nog bij, dus dan zitten we ergens rond de 3500 euro", zegt penningmeester Andre Bloemberg van zwembad Meekenesch.

Vast contract
Bij Zwembad Rozengaarde in Doetinchem hebben ze dit jaar nog geluk. Zij hebben tot 2023 nog een vast contract voor gas. Daarna moeten ze naar een nieuw contract. "Wij houden ons hart vast", zegt Peter Posthuma. "Iedere tien cent verhoging, betekent dertigduizend euro voor ons. Met de huidige gasprijs kun je ons verlies wel uitrekenen. Wij houden er als grootverbruiker rekening mee dat we tussen de dertig en zestig cent per kuub verhoging krijgen."

Extra bezoekers
In Lichtenvoorde schatten ze in dat zij structureel vijftien bezoekers per dag extra binnen moeten krijgen om het financieel rond te krijgen. "Dat moet iedere dag gebeuren. We waren bezig met stijgende bezoekersaantallen. Misschien komt het nog wel goed, anders moeten we met de gemeente om de tafel", zegt Bloemberg.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

gasprijs|

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Hoge gasrekening zorgt voor tijdelijke sluiting van Dorpskerk Ruurlo

De Dorpskerk in Ruurlo moet noodgedwongen de deuren vier maanden lang sluiten. De gasrekening van he...