De Aaltense Greet Benjamin zorgt al jaren voor haar zieke man die Parkinson heeft. “Toen hij deze diagnose kreeg, viel onze wereld een beetje in elkaar”, vertelt Benjamin. Sinds de uitbraak van het coronavirus is er voor haar veel veranderd: “De visite is weggevallen en we zijn op elkaar aangewezen. Er komt niemand meer op bezoek waar je even een gesprek mee kan aanknopen.” Omdat ze heel moeilijk van huis kan, regelde zij een zangkoortje en een leesclubje bij haar thuis, maar ook dat is nu door corona tijdelijk niet mogelijk: “Dan zijn alle dagen hetzelfde”, aldus de mantelzorgster.
Marjan Roerdinkveldboom is mantelzorgconsulent bij VIT-hulp bij Mantelzorg in Aalten en Winterswijk. Zij ondersteunen het werk van mantelzorgers. Door het afschalen van de thuiszorg en het wegvallen van de dagbesteding hoort ze wisselende verhalen als ze belt met mantelzorgers. “Ik hoor mooie verhalen, maar ook hele verdrietige”, zegt Roerdinkveldboom. “Mantelzorgers hebben het echt heel zwaar op dit moment. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mantelzorgers die zorgen voor kinderen met een beperking of voor kinderen met autisme. Deze kinderen zitten ook allemaal thuis.”
1.400 mantelzorgers bekend
In de gemeenten van VIT-hulp bij Mantelzorg zijn ongeveer 1400 mantelzorgers bekend. Mantelzorgconsulenten gaan regelmatig op huisbezoek om te horen hoe het gaat, maar nu worden de mantelzorgers veelal opgebeld. “Ik vraag dan naar de situatie thuis, of ze genoeg hulp hebben uit de omgeving en daarnaast vinden mensen het heel fijn om hun verhaal even te doen. Mantelzorgers zijn mensen die niet graag voor zichzelf opkomen”, aldus Roerdinkveldboom.
Richtlijn voor mantelzorgers
Het RIVM maakte afgelopen week een richtlijn bekend hoe passende ondersteuning voor mantelzorgers in deze tijd geboden kan worden en hoe zij het zo lang mogelijk vol kunnen houden. Ook Roerdinkveldboom heeft als mantelzorgconsulent een aantal tips. “Kijk om je heen naar mensen die misschien wat voor je kunnen betekenen”, zegt ze. “Misschien een telefoontje, een keer een boodschap doen. Vraag om hulp. Dat zijn kleine dingen die al belangrijk kunnen zijn.”
Niet opsluiten
Volgens Roerdinkveldboom is het belangrijk dat mantelzorgers zich niet opsluiten en sociale contacten blijven onderhouden daar waar het kan: “Probeer toch naar buiten te gaan, want ook op afstand kun je best met iemand een gesprek voeren.” Ook Benjamin heeft als mantelzorger een tip, blijf vooral in contact met anderen: “Trek aan de bel”, aldus de Aaltense. “Er is hulp voor alles.”
Foto: REGIO8