Ulft, Netherlands

Zonnepark tekent transitie van wijnboer

Het zonnepark van wijnboer Leon Masselink in het buitengebied van Gendringen is woensdag geoepend. Voor de eigenaar is het een wereld van verschil met zijn beginjaren als agrariër, toen hij het boerenbedrijf van zijn vader overnam.
Regio8 | 17 september 2020 10:07 | Aangepast op 17 september 2020 10:07
"Het was een gemengd bedrijf met varkens, koeien en kippen", zegt Masselink over zijn beginjaren in de boerensector tegenover Omroep Gelderland. "Uiteindelijk ben ik alleen verder gegaan met de varkens." Tot hij een paar jaar geleden nadacht over zijn toekomst. "Een varkensbedrijf was niet meer onze toekomst", verklaart Masselink. "Ik heb uiteindelijk gekozen om de varkens vaarwel te zeggen en te beginnen met een wijngaard. En dat is als Achterhoekse bierdrinker een grote stap."

Twee jaar geleden verdwenen de laatste varkens van zijn erf. Wat overbleef waren zeven grote schuren, waar het onkruid weelderig groeide. Op dat moment hoorde Masselink van 'Zon op erf', een project van de Achterhoekse energiecoöperatie Agem en de provincie. "We weten dat er veel boeren stoppen de komende jaren", legt Paul Wallerbos van Agem uit. "Die schuren komen leeg te staan en dat heeft allemaal nadelige gevolgen."

Asbest, verpaupering en criminaliteit
In veel gevallen ligt er asbest op daken en verpaupert de boel. Daarnaast kunnen lege stallen ruimte bieden aan criminelen. "Wij kijken daarom in dit proefproject of het rendabel is om zonnepanelen op de plek te plaatsen waar de schuren staan", zegt Wallerbos. Bij Masselink liggen nu ruim 6.5000 zonnepanelen. "Maar we moeten wel echt kijken hoe dat gefinancierd gaat worden", vindt Masselink. "Want dit project bij mij hangt van subsidies aan elkaar."

Eigen kapitaal vernietigen
Volgens Masselink zitten er de nodige haken en ogen aan het project. "Ik had bijvoorbeeld twee schuren die ik ook voor andere doeleinden had kunnen gebruiken. Ze stonden bij mij op de balans en door ze te slopen heb ik eigenlijk mijn eigen kapitaal vernietigd." Na het realiseren van vijf proefprojecten in onder meer Oude IJsselstreek en Bronckhorst volgt een conclusie van de pilot: "We hopen deze eind volgend jaar klaar te hebben", zegt Wallerbos.

Van biggen naar flessen
Hoewel Masselink vraagtekens zet bij de financiering, kijkt hij met een goed gevoel naar zijn eigen boerenerf. "Kijk, tien jaar geleden was ik ook blij toen er een koppel gezonde biggen geboren werd", zegt de wijnboer. "Maar als ik nu kijk naar de wijngaard en de zonnepanelen dan ben ik daar ook heel tevreden mee."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Veertig meter hoog uitkijkplatform moet Aa-meer Bocholt aanlokkelijker maken

Bocholt wil graag een uitkijkplatform van veertig meter hoog bij het Aa-meer. Hiervoor pleitte het C...

Franse aanvaller Kaninda tekent contract bij De Graafschap

Nathan Kaninda heeft zijn eerste contract bij De Graafschap getekend. De 21-jarige Franse aanvaller ...

Zwarte Cross nog zeker vijf jaar in Lichtenvoorde

De gemeente Oost Gelre en de organisatie van de Zwarte Cross hebben dinsdagmiddag een nieuwe samenwe...

Geen gewonden bij kop-staartbotsing Hamelandroute bij Aalten

Er heeft dinsdagmiddag een kop-staartbotsing plaatsgevonden in de buurt van Aalten. De bestuurders w...

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...