De aanleg van zonneparken op landbouwgrond past volgens de partijen binnen de huidige kaders. Met aanvullende eisen probeert het college in de ogen van de indieners alsnog initiatieven te weren, reden om met een motie de aanleg alsnog toe te laten staan. D66 en VVD vonden steun bij de volledige oppositie. Zo wees PvdA-fractievoorzitter Els Rutting er
opnieuw op dat de spelregels tijdens het spel veranderd worden. Lijst Groot Montferland waarschuwde voor juridische procedures: "Ik conformeer mij ook aan besluiten die door de raad genomen zijn, maar waar ik het niet mee eens was", zegt fractievoorzitter Henk Groote. "Het zou u sieren als u dat ook doet."
CDA-raadslid Ap Dieker wenste vooral snel over te gaan tot een stemming, aangezien het onderwerp tijdens de vorige vergadering al was behandeld. Samen met mede-coalitiepartij Lokaal Belang Montferland waren ze tegen de motie van de twee coalitiepartners. "Hiermee geef je 25 hectare landbouwgrond weg", aldus Dieker. Uiteindelijk werd de motie met dertien stemmen tegen twaalf afgewezen.
Geen uitzondering voor PakopsewegDe PvdA en Fractie Rob Mos probeerden met een nieuwe motie een uitzonderingspositie af te dwingen voor een huidige aanvraag bij de Pakopseweg in Didam. Volgens de PvdA-fractievoorzitter is het enige initiatief op landbouwgrond dat tot nu toe is ingediend. "Deze familie denkt hun pensioen op deze manier te halen", aldus Rutting, die Lijst Groot Montferland en de VVD aan haar zijde vond.
Geen uitzonderingHet college was tegen de motie, terwijl CDA en Lokaal Belang Montferland bleven bij hun standpunt dat zonneparken niet op landbouwgrond horen. Mark Heebing van D66 steunde in tegenstelling tot de vorige motie deze niet. Hij wees er onder meer op dat er geen concreet plan voor de Pakopseweg ligt om te behandelen.
Foto: REGIO8