“De bewoners zijn ruim twee jaar ergens anders geweest”, vertelt Jelle Hoogeveen, regiomanager bij zorgorganisatie Azora. “Een enkeling heeft ook nog in het vorige woonzorgcentrum, het Maria Magdalena Postel gewoond. Die is twee jaar geleden afgebroken, toen is er op deze plek de Oevelgunne gebouwd. Er komen nu weer een aantal mensen terug, die eigenlijk weer op hun oude grond terugkomen.” De bewoners zijn van kleine kamers naar appartementen van zestig vierkante meter gegaan. Ze hebben daarbij hun woonkamer gescheiden van hun slaapkamer en ook de beschikking over een berging en een keuken.
De naam ‘de Oevelgunne’ is bedacht door een inwoner van Gendringen. Hoogeveen: “We vonden het toch wel tijd om de naam van het Maria Magdalena Postel te veranderen. We hebben toen een prijsvraag gemaakt, want het gebouw moet van en vóór Gendringen zijn. Daar hebben we bijna tweehonderd reacties op gehad en uiteindelijk hebben inwoners een naam mogen verzinnen voor dit gebouw. De meeste reacties kwamen voor de Oevelgunne. De Oevelgunne was vroeger een oude pastorie die in Gendringen stond."
Bewoners van de OevelgunneDe bewoners zijn blij dat ze weer terug zijn, maar vinden het wel jammer dat het gebouw nog niet helemaal af is. "Als het helemaal klaar is, dan wil ik het nog wel eens een keer zien", laat een van hen weten. Een andere bewoner geeft aan dat het wel even wennen wordt: "De liefde heeft mij ontvoerd naar Gendringen, daarom ben ik hier vroeger gaan wonen. Ik woonde voordat ik naar de Oevelgunne ging bij Meulenbeek, daar heb ik een hele fijne tijd gehad. Het zal hier nog wel even wennen zijn, maar ik vind het een heel mooi pand geworden."
Zelfvoorzienend
Het woonzorgcentrum is nog maar voor een klein deel afhankelijk van energie van buitenaf. “Het merendeel produceren we zelf”, laat Hoogeveen weten. “We hebben een paar honderd zonnepanelen op het dak staan voor stroom. We halen uit een zestigtal bronnen die hier onder het gebouw zitten warmte, maar ook kou. Daarmee zijn we bijna 'zelfsupporting' en niet meer zo afhankelijk van energie van anderen. Voor een klein deel nog wel, maar het overgrote deel wekken we zelf op.”
Verbindend zorgcentrum
De Oevelgunne is bedoeld voor de bewoners, maar ook voor de inwoners van Gendringen. “Naast het leveren van goede zorg, willen we ook graag een ontmoetingsplek zijn voor inwoners van Gendringen", zegt Hogeveen. "We willen niet apart staan van het dorp, sterker nog het dorp hoort erbij en wij horen bij het dorp. Wat ons betreft mag het gewoon een centrum in het centrum worden, voor alle Gendringenaren. Dus niet alleen voor de bewoners van dit gebouw, maar voor iedereen die hier in Gendringen woont.”
Foto: REGIO8