Woningen gesloten na controles in Emmerik

Gepubliceerd: 14-02-2022 12:02. Bijgewerkt: 14-02-2022 12:13

Autoriteiten uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en leden van de Nederlandse arbeidsinspectie hebben zondag huisvestingcontroles uitgevoerd in Emmerik. Vier accommodaties zijn daarbij gecontroleerd op onder andere overbevolking, bouwvoorschriften en mensensmokkel

De actie is een onderdeel van een grensoverschrijdende campagne en een samenwerking tussen de deelstaat Noordrijn-Westfalen en Emmerik. Vanuit Nederland waren er verschillende arbeidsinspecteurs aanwezig om te controleren op de arbeidsbeschermingswet. Volgens een woordvoerder van Emmerik waren er in de woning voornamelijk Oost-Europeanen gevestigd die werkzaam zijn in de vleesindustrie via Nederlandse uitzendbedrijven. De bewoners zijn ondervraagd over de verblijfsomstandigheden en het werk. Tijdens de controles zijn meerdere woningen onbewoonbaar verklaard. De bewoners werden elders in de stad opgevangen.

De burgemeester van Emmerik, Peter Hinze, was aanwezig bij de controle van enkele accommodaties. "Het is beangstigend om te zien hoe onwaardig de mensen samen gehuisvest zijn", aldus Hinze. "Wanneer de controles zijn afgerond, zullen we actie ondernemen tegen de eigenaren van de gebouwen en alle juridische middelen die we ter beschikking hebben gebruiken."

Grensoverschrijdende samenwerking

De burgemeester gaf aan blij te zijn met de samenwerking tijdens de actie in het grensgebied. "Alleen als we in de toekomst grensoverschrijdend actie ondernemen kunnen we de exploitatiemethoden van sommige uitzendbedrijven in het grensgebied stoppen", aldus de burgemeester. "Het laat zien hoe belangrijk het uitwisselen van informatie is."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: Stadt Emmerich

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)