Van Dee woont zelf in de Achterhoek, in Netterden, op steenworp afstand van de Duitse grens. Ze groeide op met het besef dat Duitsland dichtbij was, maar heeft de grens nooit als een barrière ervaren. Van Dee wil daarom graag burgers aan beide zijden van de grens met elkaar in contact brengen, liefst duurzaam: “Mijn taak is eigenlijk de burgers verbinden en als je grotere projecten in de grensstreek wilt realiseren, is het heel belangrijk dat je de burger meekrijgt.”
Het valt Van Dee op dat de aandacht in Nederland veel meer in het Engelse taalgebied ligt en dat de aandacht veel minder gefocust is op Duitsland, terwijl dat voor Van Dee veel vanzelfsprekender zou zijn: “We staan heel erg met de rug naar Duitsland toe.” Ze gaf Duitse les op Nederlandse scholen en kreeg daar veel vragen over van ouders van leerlingen. “Die vonden dat heel vreemd”, zegt Van Dee.
Sporten in Duitsland
Dat het openbaar vervoer en de mobiliteit in de grensstreek aandacht behoeft, ondervond Van Dee in haar eigen gezin. Toen haar zoon basketbal wilde spelen, kwam ze erachter dat dat bij een Duitse club over de grens veel makkelijker was. “Hij kon er met de fiets heen, terwijl – als hij in Nederland wilde basketballen – ik hem telkens moet halen en brengen omdat dat veel te ver bij ons vandaan was”, legt Van Dee uit. Toen hij ging spelen bij een Duitse club kon hij zelf op de fiets.
'Herindeling met Duitse gemeenten'
Grensoverschrijdende gemeenten ziet Van Dee als het ultieme resultaat van haar werk. “Die landsgrens is er dan nog wel, maar we krijgen dan grensoverschrijdende samenwerkingen op gemeentelijk niveau. Misschien zelfs wel een herindeling van gemeenten, mét Duitse gemeenten erbij.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.
Foto: David van Haren