"Ik vrees dat de landbouw het wisselgeld wordt voor de industrie en de bouw", aldus Scholten tegenover
Omroep Gelderland. Hij is één van de boeren die de dupe is geworden van het fosfaatbeleid van de overheid. Hierdoor kan hij minder koeien houden dan verwacht en dat betekent minder inkomsten. Scholten en zijn vrouw Lianne hebben besloten om niet langer in de trein mee te rijden en uit te stappen. Boven de sector hangt namelijk ook nog het stikstofdossier. Nederland moet meer doen aan de bescherming van kwetsbare natuur. In mei 2019 veegde de Raad van State de manier waarop natuurvergunningen werden vertrekt van tafel. Van veel (boeren)bedrijven vervielen daardoor de vergunningen die sinds 2015 op basis daarvan waren verstrekt.
Daarnaast was het onduidelijk of er bijvoorbeeld vergunningen voor de bouw van woningen kon worden verstrekt. Dat leidde tot het stilvallen van projecten en uiteindelijk tot protesten van boeren en bouwers op het Malieveld. Met de stikstofwet waarover dinsdag wordt gestemd in de Eerste Kamer, hoopt Den Haag dat er weer dingen in gang gezet kunnen worden zoals het bouwen van woningen. Scholten vreest dat de rekening uiteindelijk op het bordje van de agrarische sector komt te liggen. "Als je nu hoort wat er in Den Haag gezegd wordt, dat we als sector bijvoorbeeld moeten halveren, komt dat niet goed."
Samen optrekkenHij vindt dat alle sectoren samen moeten optrekken. "Als we ieder voor zich gaan kiezen, komen we nog verder van huis." Alfred hoopt dat, ook na de verkiezingen, gedacht blijft worden aan het boerenland. "Wij proberen juist om ons landschap te onderhouden", legt Scholten uit. "Een boerenland zonder koeien is toch ook niet wat we willen?"
Foto: Omroep Gelderland