“Het is gebruikelijk dat je als finalist afreist naar de plaats van de vorige winnaar om je te presenteren”, licht wethouder Bert Frings toe. Daarom zal een Winterswijkse delegatie, bestaande uit burgemeester Joris Bengevoord, wethouder Bert Frings, leden van de energietafel Winterswijk en drie basisschoolkinderen volgende week dinsdag afreizen naar Finland. “De drie kinderen die zijn uitgekozen hebben geholpen bij de aanleg van het Tiny Forest bij basisschool De Bataaf in Winterswijk”, vertelt Frings. Het Tiny Forest werd aangelegd om het schoolplein te vergroenen en om een extra plek te creëren om te leren in en van de natuur.
Daarnaast hoopt Winterswijk zich te onderscheiden als Nationaal Landschap. “De afgelopen jaren is er driehonderd hectare aan nieuwe natuur ontwikkeld”, aldus Frings. Ook scoort Winterswijk volgens de wethouder hoog als het gaat om een circulaire economie. Daarbij werkt de gemeente samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan een duurzame economie voor de toekomst, waarbij grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt.
Winnaar krijgt 200.000 euro
Behalve Winterswijk behoren ook Bistrița (Roemenië), Elsinore (Denemarken), Gavà (Spanje), Treviso (Italië) en Valongo (Portugal) tot de finalisten. De winnaar van de Green Leaf Award ontvangt een geldbedrag van 200.000 euro. Het geld moet besteed worden aan verbeteringen van de milieuduurzaamheid in de winnende stad of gemeente. Een concrete besteding heeft Winterswijk nog niet voor ogen. “We gaan inwoners vragen om ideeën en laten hen meedenken”, vertelt ambtenaar Arjan Klein Nibbelink. De winnende stad of gemeente wordt donderdagavond 9 september via een livestream bekend gemaakt.
Foto: European Directorate-General for Environment