Ulft, Netherlands

 

'Wij willen gewoon open'

Regio8 | 19 juni 2015 09:21 | Aangepast op 19 juni 2015 09:21
Donderdagavond werd in een speciale inforaad gepraat door de raadswerkgroep Winkeltijden en de negen ondernemers. De ondernemers van de supermarkten in de gemeente legden uit waarom ze open willen of zich juist gedwongen voelen open te gaan, de raadsleden stelden vragen waarom het noodzakelijk was. Jan Lodder van de Plus in Wehl en Edwin Legebeke van de Spar in Doetinchem zijn niet blij met een eventuele algehele openstelling. "Ik voel me gedwongen om dan ook open te gaan", zei Legebeke. "Anders raak ik klanten kwijt." Lodder: "Ik ben niet voor, mijn sociale leven gaat helemaal naar de knoppen. Maar als de behoefte onder mijn klanten er is, dan ga ik wel open." Die behoefte onder zijn klanten wil hij peilen als de algehele zondag openstelling doorgaat.

De raadsleden vroegen zich af of, als alle supermarkten open gaan, er wel genoeg klandizie was. "Ik denk het wel, iedere supermarkt heeft in zijn eigen wijk zijn eigen klantenkring", zei Udo Thomassen van de Coop op De Huet. "We vissen dan dus niet meer in elkaars vijver." Guido Zonnenberg van Albert Heijn in Overstegen: "Ik kan u verhalen vertellen van mijn buurman de Aldi die dit jaar op zondagmiddag open mag zijn, hij is al een paar keer dicht gegaan omdat het te druk was in zijn winkel of omdat er nog te weinig producten in de schappen lagen. Als alle supermarkten open gaan, kan iedereen naar zijn eigen supermarkt. Er is echt markt voor."

De loting werkt volgens de meeste supermarktondernemers niet. "Mensen zijn gewoontedieren", zegt Zonnenberg. Ik kan nog zoveel communiceren via Facebook, de lokale krant en posters in de winkel, maar als ik de ene week open ben, verwachten mijn klanten dat ik de andere week ook open ben." Thomassen illustreerde het met een voorbeeld: Als ik de sinaasappelsapautomaat verschuif, dan vragen klanten twee jaar later nog steeds 'hebben jullie geen sinaasappelsapautomaat meer?'."

De raadsleden en de eigenaren waren na afloop positief over de avond waarin de standpunten duidelijk zijn geworden. De raadswerkgroep gaat nu een voorstel schrijven. CDA-raadslid Jeroen Berends: "we willen een voorstel dat breed gedragen wordt, daarom spreken we met ondernemers, klanten en personeel. Een situatie zoals een paar jaar geleden toen 16 raadsleden tegen openstelling waren en 15 voor willen we dit keer voorkomen." Het voorstel wordt in het najaar behandeld door de gemeenteraad. Uiterlijk op 1 januari 2016 moet het nieuwe beleid in gaan.

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Zestig varkens in mestput gevallen in Toldijk

Redactie REGIO8 | 28 jan 2023 16:46

Lees ook

Stadsboulevard van Doetinchem krijgt vorm

De stadsboulevard aan de Oude IJssel bij het centrum van Doetinchem krijgt steeds meer vorm. Na een...

Pax in rouw na overlijden jonge voetballer

Voetbalclub Pax uit Hengelo heeft voor dit weekend de wedstrijden van alle teams afgelast. Reden is ...

Vrouw gewond na botsing bij Steenderen

Een 42-jarige vrouw uit Steenderen is vrijdagavond ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het bui...

Huizenprijzen stijgen hardst in Achterhoek

De huizenprijzen in ons land stegen afgelopen maand met 20,1 procent in vergelijking met vorig jaar....

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Aalten wil spoorwegovergang snel sluiten

De gemeente Aalten wil dit jaar samen met de provincie Gelderland de laatste onbewaakte spoorwegover...