Ulft, Netherlands

Westendorpse in de bres voor gedupeerden

Een vernietigend rapport maakte donderdag duidelijk welke ellende gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben doorgemaakt. Kristel de Waal uit Westendorp werd met haar gezin keihard geraakt door de fouten van de Belastingdienst, ze hoopt als lid van het ouderpanel dat de Tweede Kamer heeft ingesteld dat de beerput nu volledig opengaat.
Kevin ten Dolle | 18 december 2020 18:53 | Aangepast op 18 december 2020 18:53

"Ik merk dat ouders niet weten dat ze zich moeten melden of dat de drempel te hoog is en dat ze zich niet durven te melden", aldus Kristel de Waal. "Ik vind dat als ouders onrecht is aangedaan door de Belastingdienst en de toeslagenaffaire - en die verhalen zijn zeer schrijnend - dat hen recht moet worden gedaan. Dat de dossiers opnieuw worden bekeken en dat geld dat ten onrechte is ingehouden of terugbetaald, dat ze dat terug krijgen." Volgens De Waal, die zelf contact heeft met de landelijke politiek over het onderwerp, is dat nodig. Pas negenduizend van de naar schatting twintigduizend gedupeerden zouden zich hebben gemeld.

De Westendorpse en haar gezin met negen kinderen raakten in 2014 betrokken bij de affaire toen zij van de Belastingdienst te horen kregen dat ze 150.000 euro moesten terugbetalen: "Omdat er volgens de Belastingdienst een fout in het contract van het gastouderbureau zat. De informatie die we vervolgens gaven was volgens hen niet voldoende." De Belastingdienst besloot dat De Waal de ontvangen bedragen moest terugbetalen. "We hebben ons bedrijf aan de kant moeten doen", zegt de Westendorpse. "We hadden een goed lopend koeriersbedrijf met negen auto's die voor ons door de regio reden."

'Ineens van bijstand leven'
Wat volgde was een lang juridisch traject. "We hebben moeten procederen", verklaart de moeder van negen kinderen. "Het leed, ook bij ons, is groot." De beslissing had veel impact op het gezin De Waal en zorgde voor slapeloze nachten en veel stress: "We hadden een goed lopend bedrijf en ineens moesten we van de bijstand gaan leven. Al het spaargeld dat je hebt opgebouwd met je bedrijf, ben je in een klap kwijt. Je kan je voorstellen dat dat een enorme impact heeft."

Eerherstel
Voor De Waal is de eerste stap naar eerherstel inmiddels gezet, zij hoorde onlangs dat de Belastingdienst ten onrechte besloot dat ze de 150.000 euro moest terugbetalen. Daarmee is het boek niet dicht voor de Westendorpse, zij blijft zich inzetten voor de duizenden andere gedupeerden: "Tot 2023 kunnen ouders zich melden. Zolang zal ik ook ouders blijven helpen als ze dat willen. Ik zal me ervoor in blijven zetten, zodat ouders krijgen waar ze recht op hebben."
Meldpunt
Om dat voor elkaar te krijgen zoekt De Waal contact met alle gemeenten in de Achterhoek om ze te laten overwegen een meldpunt in te stellen in de gemeente. Vooralsnog lukte haar dit in onder meer Oude IJsselstreek en Oost Gelre. De Waal hoopt dat de andere gemeente zich daarbij aansluiten: "Gemeenten hebben een zorgplicht en met schuldhulpmaatjes alleen ben je er niet."

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...