"We zijn vooral opgelucht", aldus gedupeerde Kristel de Waal. "Eindelijk geen fraudeur meer, dat stempel hebben wij als gezin ook gehad. Aan de andere kant is er ook wel boosheid, want we hadden een goedlopend bedrijf en dat zijn we kwijtgeraakt." In 2014 kreeg het gezin te horen dat ze 150.000 euro moesten terugbetalen aan de Belastingdienst. Deze schuld resulteerde in het failliet gaan van het koeriersbedrijf van De Waal en in
andere grote problemen. De inmiddels ingestelde commissie voor werkelijke schade onderzoekt of hier nog een schadevergoeding voor wordt toegekend. "Dan gaat het over ons bedrijf dat weg is, maar ook over het psychische leed", verduidelijk de Westendorpse. "Mensen hebben ons jarenlang aangekeken en gedacht: 'Waar rook is is vuur'. Dat stuk moeten ze nu gaan beoordelen en hoelang dat gaat duren, weet niemand echt. Dat is nog wel een zorg die speelt."
Het kabinet viel afgelopen week als gevolg van de toeslagenaffaire. Voor De Waal zelf voelt die stap niet als genoegdoening: "Het is een symbool, een pleister op de wond. Minister-president Mark Rutte is nu afgetreden, maar in maart zijn er weer verkiezingen. Het is afwachten of zijn bedje weer gespreid ligt." Een dikke streep is er nog niet door de toeslagenaffaire gezet, want naast het traject richting schadevergoeding heeft het vertrouwen van De Waal in de Nederlandse overheid een gigantische dreun opgelopen. "Het zal altijd een litteken blijven, je zal altijd argwanend blijven", zegt de gedupeerde. "Dat zal misschien wat naar de achtergrond gaan, maar de gedachte van: 'Is het nu echt klaar?' zal altijd blijven."
Foto: REGIO8