Dat vertelt Peter Schrijver, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel,
tegen Omroep Gelderland. Volgens hem stelt het waterschap een verhoging van 2,5 procent voor bovenop de reguliere verhoging van drie procent. Voor een normale woning komt dit neer op tien euro per jaar. Voor agrarische bedrijven en de industrie kunnen deze bedragen hoger uitvallen. De heemraad benadrukt dat het algemeen bestuur de komende weken nog een besluit neemt over de verhoging. Het staat dus nog niet vast of deze doorgaat.
De verhoging heeft alles te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. "De verandering gaat sneller dan verwacht", legt Schrijver uit. "Er is tot 2050 een investering van vijfhonderd miljoen euro nodig om de dijken op orde te krijgen en grote rampen te voorkomen. Er moeten oplossingen komen voor zowel de wateroverlast als de droogte. Dat is ingewikkeld, omdat die maatregelen soms tegengesteld aan elkaar zijn. We zien vaker heftige buien, maar ook lange periodes van droogte."
Achterhoek bereidt zich voor op klimaatverandering"In de Achterhoek kampten we in 2010 met wateroverlast, maar er ontstond in 2018, 2019 en 2020 schade door droogte. Er is een investeringsprogramma nodig om de droogte in de Achterhoek tegen te gaan. Denk dan aan stuwtjes om water vast te houden", vervolgt de heemraad. "We weten wat ons te doen staat", verduidelijkt Schrijver. "Maar dat vergt tijd, geld en menskracht. Daar gaan we aan werken. Ik ben overtuigd dat we resultaat kunnen boeken."
Foto: REGIO8 (archief)