Het is het derde jaar op rij dat er in de Achterhoek sprake is van extreme droogte. Een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater werd echter nog nooit zo vroeg in het jaar ingesteld. Op dit moment is er, ondanks de regenval van eind vorige week, sprake van een neerslagtekort van 167,3 millimeter in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel. In de recordjaren qua droogte liep het neerslagtekort gedurende de zomer op tot 323,5 millimeter (1976) en 360,2 millimeter (2018). Het neerslagtekort is het gemiddelde van twaalf neerslagstations uit de regio.
Het waterschap hoopt met het verbod het water op peil te houden en problemen met de waterkwaliteit te beperken. Naast het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater, is er ook een verbod ingesteld voor het oppompen van grondwater in en om natuurgebieden De Zumpe (Doetinchem) en het Stelkampsveld (Borculo).
'Sluipmoordenaar die terug kan komen'
Inwoners wordt opgeroepen om zuinig om te gaan met het water. "Denk ook na voordat je je privé zwembad vult met drinkwater", zegt dijkgraaf Hein Pieper. "We moeten dit samen aanpakken. En niet alleen dit jaar. Want de droogte is een sluipmoordenaar die elk jaar terug kan komen."
In februari ingetrokken
Vorig jaar was het vanaf midden juli verboden om water te onttrekken. Dit sproeiverbod bleef gelden tot februari van dit jaar, zeven maanden later. In het halfjaar dat de verboden van kracht waren, zijn er volgens het waterschap in totaal drie mensen bekeurd wegens herhaaldelijke overtredingen.
Foto: REGIO (archief)