Ulft, Netherlands

Vuurwerkopslag in Lichtenvoorde raakt vol

Door het ingestelde vuurwerkverbod zijn de opslagbunkers van Lesli vuurwerk uit Lichtenvoorde vol geraakt. De komende tijd verwacht hij nog 85 zeecontainers vanuit China, maar kan het niet meer veilig in zijn bunkers kwijt.
Tijmen Gerritsen | 3 december 2020 16:04 | Aangepast op 3 december 2020 16:04
Lesli Vuurwerk in Lichtenvoorde is één van de grootste opslagplaatsen voor vuurwerk in Nederland. Zo’n 3,5 miljoen kilo vuurwerk ligt hier opgeslagen in bijna zeventig legergroene bunkers. “Normaal zou veel van dit vuurwerk half november naar winkeliers gaan voor de verkoop”, zegt directeur Jasper Groeneveld tegen Omroep Gelderland. De winkels slaan het op in hun eigen bunkertjes en zo ontstaat een doorstroom. Maar door het vuurwerkverbod dit jaar, hoopt het vuurwerk zich nu op bij de importeurs. Groeneveld verwacht nog 85 zeecontainers uit China de komende weken, terwijl hij het vuurwerk niet veilig kwijt kan. "Er komt nog zeker drie miljoen kilo vuurwerk aan en hier kan het niet liggen."

Marcel Teunissen van branchevereniging BPN herkent het probleem. "Alle importeurs hebben hiermee te maken", zegt hij. "En dit is niet alleen hun probleem. Dit is het probleem van Nederland." Ons land heeft zes grote vuurwerkimporteurs die bij de BPN zijn aangesloten. Twee daarvan liggen in Gelderland. De tijd begint te dringen. Om een snelle en veilige oplossing te vinden zit de branchevereniging aan tafel met het ministerie van IenW.

Extra steun

Samen kijken de partijen naar een oplossing, maar ook naar wie het gaat betalen, zegt de branche. Met het vuurwerkverbod trok het kabinet veertig miljoen euro uit voor steun aan de sector. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat een deel van dat geld zal gaan naar de extra opslagkosten.

Militaire bunkers of het buitenland

Die extra opslag zouden de importeurs kunnen vinden in militaire bunkers. Ook kijkt de branche over de grens naar bunkers in Duitsland. "Maar dat kan niet zomaar", zegt Groeneveld van Lesli Vuurwerk. "Daarvoor moet je eerst vergunning aanvragen." Vaak moet dat zes maanden van te voren worden gedaan.

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...