Ulft, Netherlands

Vrijheidsstroom verbindt Duitsland en Nederland met kunst langs het water

Het kunstwerk van Katja Weiser en Heike Engel Eveline Zuurbier
Langs de oevers van de Bocholter Aa in Duitsland en de Oude IJssel in Doetinchem zijn sinds gisteravond acht indrukwekkende kunstwerken te zien. Ze vormen samen het kunstproject Vrijheidsstroom, een initiatief waarin Nederlandse en Duitse kunstenaars samenwerkten aan sculpturen die vrijheid en vrede verbeelden. Gisteravond werd het project feestelijk geopend op het Kubaai-terrein in Bocholt, waar kunstenaars, gasten uit beide landen én partnersteden als die uit Oekraïne samenkwamen voor de vernissage.
Eveline Zuurbier | 10 mei 2025 00:20 | Aangepast op 10 mei 2025 00:20
De locatie van de tentoonstelling is niet toevallig gekozen. De Bocholter Aa en de Oude IJssel verbinden Bocholt en Doetinchem niet alleen geografisch, maar ook historisch. Tijdens de bevrijding van het naziregime werden beide steden zwaar gebombardeerd. Precies tachtig jaar later staat 8 mei nu symbool voor een nieuw soort verbinding: die van vriendschap en samenwerking over grenzen heen.

Voor burgemeester Thomas Kerkhoff van Bocholt is dat een betekenisvolle gedachte. “Net zoals de Nederlanders doen mogen wij Duitsers ook beter stil staan bij wat vrijheid ons brengt,” zei hij tijdens de opening. Hij verwees naar de Nederlandse viering van Bevrijdingsdag op 5 mei en haalde ook koning Willem-Alexander aan, die onlangs in Doetinchem sprak: “80 jaar vrijheid heeft ook 80 jaar vriendschap gebracht. En laten we daar elke dag aan werken.”

“Duitsland is een democratie, omringd door landen met wie we vriendschap hebben,” vervolgde Kerkhoff. “Kunst kan daarbij een verbindend element zijn dat ons verenigt. Kunst kent geen taal- en cultuurgrenzen.”

Ook curator en initiatiefneemster Verena Winter sprak vol overtuiging over het project. “De kunstwerken stralen elk een verlangen uit naar vredigheid en vrijheid,” vertelde ze. “De 8 is het symbool voor oneindigheid en in die golvende beweging verbindt de kunststroom onze culturen.”

Voor Winter was het project niet alleen een artistieke reis, maar ook een logistieke uitdaging. De soms vier meter hoge sculpturen moesten voldoen aan allerlei regels en eisen. In Doetinchem viel de tentoonstelling bovendien samen met de oplevering van een nieuwe boulevard aan de Oude IJssel. “Twee kunstwerken kregen een andere plek. ‘Rivermaid’, geïnspireerd op de Deense zeemeermin in Kopenhagen, heeft een veel mooiere plek gekregen,” zei ze zichtbaar opgelucht.

De tentoonstelling is voorlopig tot augustus te zien. Daarna wisselen de sculpturen van plek: de vier kunstwerken langs de Aa gaan naar Doetinchem en de vier van de Oude IJssel maken de omgekeerde reis. Op 31 augustus wordt die uitwisseling gevierd met een zogeheten ‘midi-opening’ in Bocholt, en op 8 november volgt een feestelijke afsluiting in Doetinchem.

Kunstwerk 'Verlangen'. Eveline Zuurbier

Lees ook

Vierde landstitel lonkt voor Orion Stars na tweede overwinning op Lycurgus

Orion Stars uit Doetinchem heeft zich een ideale uitgangspositie verschaft voor het binnenhalen van ...

Bocholts laatste ooggetuigen beschrijven het einde van de oorlog in een volledig gebombardeerde stad

"Die voortdurende luchtalarmen waren voor ons kinderen gewoonweg vreselijk!" Indringend beschreef Ma...

Burgemeesters willen rond landsgrens met de generatie zonder oorlog gemeenschappelijke nieuwe geschiedenis schrijven

Maandag vierde Nederland massaal Bevrijdingsdag. Vandaag, 8 mei, zijn er aan Duitse zijde in de gren...

Emmerich rent mee voor de vrijheid: 80 jaar vriendschap gevierd met Nederlandse buren

Als even na middernacht het Vrijheidsvuur in Wageningen wordt overgedragen, verschijnt het plaatsnaa...

Estafettelopers Doetinchem zijn binnen, vrijheid vieren kan beginnen

Na een nachtelijke estafetteloop van bijna tien uur is maandag rond 10.45 uur het vrijheidsvuur aang...

Boumans geniet nog altijd na van Koningsdag: ‘Alleen maar blije mensen gezien’

Het is inmiddels alweer een week geleden, maar op zaterdag 26 april stond heel Doetinchem op zijn ko...