"Zo behoud je het Achterhoekse culturele erfgoed", vertelt Hennie Rossel tegen Omroep Gelderland. Rossel is van oudsher plantenviroloog en was als zodanig werkzaam in Suriname en Afrika, maar is inmiddels alweer 25 jaar in de Achterhoek actief met het op naam brengen van onbekende en zeldzame fruitrassen - appels, peren, pruimen en ander fruit. Dat doet de 77-jarige Vordenaar met twee redenen: behoud van het cultureel erfgoed van de Achterhoek én het vastleggen van al die oude rassen in een zogeheten genenbank. Hij heeft inmiddels honderden rassen vastgelegd en beschreven. Variërend van de Anna van Zieuwent en de Bohnapfel tot de Alexander III en de Beurre Clairgeau. "Ik ben erg geïnteresseerd in cultureel erfgoed. En bij oude fruitrassen zijn ooit gemaakt door mensen en is dus ook erfgoed. Om dat te bewaren moet je een aantal dingen doen en bij fruit moet je ze als levende bomen bewaren."
Al die ontdekkingen zijn vastgelegd in de zogeheten Rossel Collectie. Een bijzondere en unieke hoeveelheid van meer dan 400 verschillende soorten. En die collectie moet natuurlijk niet alsnog verloren gaan. Dus besloten de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles om Rossel te helpen de fruitrassen terug te planten - en zo 'in leven te houden'." Belangstellenden in de Achterhoek kunnen een exemplaar krijgen van één of meer rassen. Dat zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit in de regio, maar ook voor het behoud van Achterhoeks erfgoed. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat die rassen niet wéér verloren gaat", zegt Rossel.
Oude fruitbomen
De belangstelling is groot: op het moment is de intekenlijst op de site van SLG vol. Er is een reservelijst in het leven geroepen. De oude fruitrassen zijn beschikbaar voor grondeigenaren en voor hobbyfruittelers. Wie minimaal tien fruitbomen afneemt, is daarmee een 'Rossel Collectieboomgaard'. De Vordenaar zal de komende tijd kijken welke assortiment past bij welke deelnemer en locatie. Wie zo'n oude appel- of perenboom heeft, moet overigens niet denken dat hij ze altijd zo kan oppeuzelen. "Vroeger waren ze bedoeld als wintervoorraad voedsel. Die worden pas lekker als je ze schilde, droogde en opkookte. Dat was heerlijk, maar wie kent dat nog?"
Foto: Omroep Gelderland