"Op een gegeven moment verhuis je met je ouders deze kant uit, maar je wil dan toch graag het spelletje blijven spelen", aldus Rijkenbarg over zijn keuze om bij de plaatselijke FC te gaan spelen. Ook Robin van der Sel, speler van Fortuna Elten, is blij dat hij deze keuze gemaakt heeft: "Voor mij was het heel fijn omdat ik daardoor mijn Duitse taal heb leren ontwikkelen. De jongens zijn allemaal zo open en gezellig en soms is de derde helft nog leuker dan de eerste en de tweede."
De velden van Fortuna Elten liggen tegen de Nederlandse grens aan, maar de Hollandse school is volgens Rijkenbarg niet terug te zien bij de Duitse club: "Het is een heel ander spel. Het is veel conditie, veel lopen en minder met de bal." Naast het verschil in voetbalvisie, is het op Duitse voetbalvelden vaak stiller. "Communiceren op het veld is denk ik wel het grootste verschil", aldus Rijkenbarg. "Dat is in Duitsland veel minder aanwezig dan in Nederland."
Niveau lastig te vergelijken"Hier speel je Kreisliga en dat heeft drie niveaus, C is het laagst", legt de trainer het Duitse amateurvoetbalsysteem uit. Fortuna Elten komt uit in de Kreisliga B. "Daarin wordt af en toe nog wel eens een biertje gedronken de avond voor de wedstrijd."
Geen Duitse fanclubDat er Nederlanders onderdeel uit maken van de selectie zorgt volgens Van der Sel niet voor scheve gezichten of gejuich in het grensdorp. "Het is niet zo dat als er een Nederlandse speler hier naar toe komt dat met groot gejuich wordt ontvangen."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen
Antenne Niederrhein en
RN7.
Foto: REGIO8