"De aanvoer is gelukkig nog voldoende", aldus Peter Bob Peerenboom, voorzitter van de Voedselbank Doetinchem. "Maar het is wel anders dan andere jaren, veel onregelmatiger. De ene keer hebben we het magazijn helemaal volstaan, zoals nu. Dat lijkt heel veel, maar over twee maanden zie je daar niets meer van terug." De Mini Manna heeft meer zorgen. Het bedrijf koopt spullen in bij supermarkten en had in de eerste coronagolf last van het hamstergedrag. Sinds 14 december heeft de organisatie een nieuw probleem, omdat de kringloopwinkel gedwongen dicht moet: "De financiële motor valt dan stil", aldus directeur Steven Kroon van Mini Manna. "Voor alle vrijwilligers die hier normaal hun dagbesteding hebben is dat lastig. Ook voor de organisatie is het best pittig. We komen er wel door, maar we moeten er hard aan trekken op dit moment."
Het aantal klanten bij de Voedselbank steeg het afgelopen jaar licht tot 250 cliënten en ook de Mini Manna merkte de afgelopen periode een lichte stijging. Volgens Kroon kan dat een stilte voor de storm zijn: "Ik denk pas dat over een half jaar de grote golf komt van mensen die hun baan kwijt zijn of op andere wijze in de problemen zijn gekomen”, zegt de directeur over de gevolgen van de coronacrisis. “Je ziet vaak dat mensen pas een half jaar nadat ze echt in de problemen zijn gekomen durven aan te kloppen. Ik denk dat pas halverwege 2021 de stijging echt fors gaat worden."
Geen grote zorgen
Over de voedselvoorziening maakt de Voedselbank zich niet direct zorgen. Door inzamelingsacties en een samenwerking met een zorgboerderij verwacht de organisatie voldoende binnen te krijgen, maar er is nog een andere optie: "We geven op dit moment tot veertig producten per week per klant uit ", zegt Peerenboom over de goedgevulde pakketten. "We merken dat ook, sommige klanten komen maar één keer per twee weken omdat het teveel wordt. Dus we zouden wat minder kunnen gaan uitgeven.”
Foto: REGIO8