“Tot op heden loopt het prima, maar we zijn pas een week ver”, zegt bestuurslid Diana Beelen van de Voedselbank Montferland over de invloed van de coronacrisis. “Voor de toekomst is het giswerk.” Hoewel de aanlevering vanuit supermarkten minder wordt, wordt het ontstane gat vooralsnog ingevuld door overgebleven etenswaren vanuit horeca, scholen en bedrijven. In het distributiecentrum in Arnhem, dat ook levert aan de andere locaties in de Achterhoek, is momenteel zelfs een overschot aan groente en fruit. “Wij hebben daar zes pallets met groente en fruit opgehaald”, zegt voorzitter Chris Blaauboer van de Voedselbank Oost-Achterhoek. “Maar in hoeverre dat doorgaat, weten we niet.”
In andere delen van het land sluiten Voedselbanken omdat oudere vrijwilligers thuisblijven. “Wij hebben wat dat betreft nog geen reden tot klagen”, zegt Beelen. De helft van de vrijwilligers in Montferland is tussen de 70 en 80, maar volgens het bestuurslid dienen zich de nodige ‘helpende handjes’ aan. “Veel individuen bieden aan om te komen helpen. Ook vanuit de kerk hebben wij dat aanbod gehad, er is best veel enthousiasme om te helpen.” Dat beeld wordt in Doetinchem herkend, een oproep op social media resulteerde daar in tachtig aanmeldingen.
Voorzorgsmaatregelen
Medewerkers van de Voedselbanken nemen zelf actie om het risico op besmetting met het coronavirus zo ver mogelijk te beperken, waarbij de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd. Zo zijn in Doetinchem de afhaalmomenten gesplitst en worden voedselpakketten in Montferland buiten klaargezet om op te halen. “Op die manier hopen we de zaak open te houden voor onze cliënten”, aldus Blaauboer.
Foto: REGIO8 (archief)