Ulft, Netherlands

Vmbo en installatiesector werken samen

Acht vmbo-leerlingen van het Metzo College in Doetinchem mogen nu al een dagdeel stage lopen in de installatie- en elektrotechniek. Het doel is om jong talent enthousiast te maken voor een technisch beroep en daarmee het tekort aan personeel in de sector terug te dringen.
Regio8 | 8 oktober 2020 17:29 | Aangepast op 8 oktober 2020 17:29

“Vmbo-leerlingen die bij ons hebben gekozen voor het vak van automonteur liepen al een dagdeel stage”, vertelt docent Tonny te Winkel van het Metzo College. “Daarop voortbordurend ben ik naar Installatiewerk Achterhoek-Rivierland gegaan en hebben we een samenwerking opgezet.” Een aantal installatiebedrijven uit de regio doet mee en haalt de leerlingen op bij school. “Hoe stoer is dat?”, zegt Te Winkel. “We willen het gevoel bij de leerlingen los maken dat je er als installateur of elektromonteur toe doet.” Remco Thuis is één van de leerlingen die een middag op pad gaat met een installatiebedrijf. “Ik vind het leuk en interessant om mee te kijken hoe het op de bouw is”, zegt Thuis. In de praktijk leert hij andere dingen dan in een klaslokaal: “Je leert omgaan met collega’s en dat je goed moet nadenken voordat je aan iets begint”, zegt Thuis.

In de Achterhoek zijn ongeveer 33.000 mensen werkzaam in een technisch beroep. Uit recente cijfers blijkt dat 1.500 vacatures in de technieksector voor langere tijd open staan en moeilijk ingevuld kunnen worden. Dat merken ze ook bij installatiebedrijf Wassink. “Voor de afdeling elektrotechniek is het echt lastig om monteurs te krijgen”, zegt installateur Mario Bulten. “Aanstormend talent en ervaren monteurs vind je bijna niet. De markt is beperkt en eigenlijk is er veel werk in ons vakgebied.” Bulten vindt het leuk om zijn kennis over te dragen op een jonge generatie: “Uiteindelijk moet ik ook een keertje stoppen met werk. Remco is enthousiast en heeft zelfs al een beetje ervaring. Misschien wordt hij wel mijn toekomstige collega.”

'Stip op de horizon zetten'
Volgens Te Winkel heeft stage lopen in een vroegtijdig stadium zeker een meerwaarde. “We willen graag een stip op de horizon zetten voor de leerlingen”, zegt Te Winkel. “Het stukje vakinhoud is ondergeschikt ten opzichte van de ervaring die ze krijgen.” Te Winkel hoopt dat het stageproject ook in de toekomst doorgaat: “Er zal een spanningsveld blijven tussen het lesrooster en wat bedrijven zouden wensen", zegt de docent. "Maar als de leerlingen zo enthousiast blijven, dan mag het wat mij betreft vast in het lesprogramma komen.” Ook Remco is enthousiast over wat hij leert tijdens zijn stage: “Kabeltjes trekken is niks aan, hoor ik wel eens uit mijn omgeving, maar ik vind het leuk om te doen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...

GroenLinks en PvdA Doetinchem samen op kieslijst verkiezingen 2026

Ook in Doetinchem gaan de fracties van PvdA en GroenLinks in 2026 samen op de kieslijst voor de geme...

Gewonde bij frontale botsing in buitengebied Harreveld

Bij een frontale aanrijding in het buitengebied van Harreveld is woensdagavond een persoon gewond ge...

Van referendum tot aan bemiddeling ambassade: grensbewoners blijven druk uitoefenen om Duitse windjoekels te weren

Nederlandse en uit enkele gemeenten ook Duitse inwoners aan de grens zetten alles op alles om de meg...

Vijfde zaaldeel ’t Timpke in Borculo mogelijk, maar moet school 2 miljoen betalen

Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland wil een vijfde zaaldeel voor sporthal ‘t Timpke mogelij...