“Het is meer dan alleen maar de vispassage”, zegt Berend Jan Bussink van Waterschap Rijn en IJssel. “We denken ook aan de toekomst: aan de jeugd, de ecologie, de leefomstandigheden en de natuurlijke omgeving. Dat we met elkaar zorg dragen voor het doorgeven van de aardbodem aan onze volgende generaties.” De vistrap, gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie en Doesburg, moet een hoogteverschil van vijf meter overbruggen en daarmee de
vismigratie bevorderen. “We hebben een voordeur en een achterdeur”, vertelt Jos van Hees, directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat. “Uiteindelijk moeten de trekvissen binnen kunnen komen bij het Haringvliet. Dit jaar gaan de sluizen daar ook open zodat er een zoetzoutovergang komt, dan kunnen trekvissen ook weer binnenkomen.”
Vissers in de regio kunnen zich volgens het Waterschap verheugen op de aanleg. “Wanneer er gepaard wordt in de viswereld krijgen we heel veel jongen en daar beleven heel veel mensen plezier aan”, zegt Bussink. Voor andere recreanten wordt het nieuwe project een ware belevenis met behulp van kijkvensters. “Het wordt heel toegankelijk voor mensen”, aldus Van Hees. “Het beleven van wat er gebeurt: de natuur, de waterkwaliteit en de ecologische ontwikkeling, dat komt hier allemaal mooi samen.”
De vispassage moet in mei 2019 opengesteld worden voor vissen en het publiek. “Dus er zit een ontzettende tijdsdruk op”, stelt Bussink. “Maar met elkaar hebben we afgesproken dat we dat moment gaan halen.”
Foto: Waterschap Rijn en IJssel