"Ons motto is: 'ons voedsel reist teveel'", vertelt Kees Hensen, eigenaar van Hotel Villa Ruimzicht over het verduurzamen van de keuken. "Waarom zou je het lamsvlees uit Nieuw-Zeeland halen als je dat ook in de Achterhoek hebt?" Ruimzicht heeft een samenwerking met lokale agrariërs en haalt de meeste producten uit eigen streek. Ook houdt het restaurant rekening met restproducten: "We halen niet de ossenhaas binnen, maar de hele koe. Die moet vervolgens helemaal verwerkt worden", legt Hensen uit. Chef-kok Bjorn Massop kreeg de ster voor zijn prestaties met lokaal koken en heeft een doel met het restaurant. "Ik stoor me er altijd aan dat Nederlanders niet trots zijn op hun eigen keuken en producten", geeft Massop aan. "Ik vind dat we trotser mogen zijn op wat we zelf hebben."
Massop hoopt dat de Achterhoek voor Nederland wordt wat Toscane voor Italië is, vooral omdat er in de regio genoeg producten zijn om trots op te zijn: "De Achterhoek is zo veelzijdig dat zelfs
pompoenpitten hiervandaan komen." De chef-kok ziet de Groene Michelinster als een waardering voor zijn duurzame keuken en een teken dat hij op de goede weg zit omtrent duurzaamheid. "In landen om ons heen zagen we al wel wat groene sterren uitgedeeld worden", aldus Massop, die de toekenning zelf niet had verwacht. "Dat je daar dan bij mag horen dat is heel bijzonder."
Geen veranderingVoor Hensen in de Groene Michelinster niet de eerste erkenning die hij van de restaurantgids ontvangt. Hij heeft met De Strandlodge in Winterswijk al een Michelinster ontvangen en behield dit jaar met LEV Foodbar een Bib Gourmand. Volgens de eigenaar hoeven klanten niet bang te zijn dat de Groene Michelinster zorgt voor verandering. "We willen niet formeel zijn", aldus Hensen. "Het is niet zo dat wij opgedirkt aan tafel staan, want daar hebben we allemaal een hekel aan. We willen vooral relaxt eten."
Foto: REGIO8