Rob Mos (Helder)
De meest opvallende naam in dit rijtje is misschien wel Rob Mos. Mos is namelijk één van de twee wethouders die deze periode werd ontslagen. Het is dan ook opvallend te noemen dat hij zich weer kandidaat stelt. Het ontslag kwam voor Mos op een vervelend moment, hij was herstellende van een operatie. Destijds liet hij weten zeer ontevreden te zijn met de gang van zaken, zeker ook omdat hij zegt dat het nooit echt duidelijk is geworden waarom juist hij moest wijken: “Ze zeggen dat ze me het uitgelegd hebben, maar dat heb ik dan gemist. Ik heb nog steeds geen idee.”
De reden waarom Mos weer wethouder wil worden is volgens hem een hele simpele: “Ik ben nog lang niet klaar als wethouder.” Hij noemt zichzelf geen standaard politicus. “Ik wil de politieke cultuur hier een beetje veranderen”, aldus Mos.
Na de verkiezingen kwam hij met zijn partij Helder als grote winnaar met vijf zetels de gemeenteraad binnen. In 2019 werd Mos uit Lokaal Belang gezet en ging alleen verder. Hij kreeg met de verkiezingen vooral steun vanuit Loil en Didam. Mos is dan ook inwoner van Loil. Na zijn ontslag als wethouder nam Mos weer plaats in de gemeenteraad. Hier zette hij zich onder andere in voor de supermarktkwestie in ´s-Heerenberg-Oost. Hij organiseerde zelfs een informatieavond over zijn plan in zalencentrum De Gracht.
Joost Gerritsen (Daadkracht)
Lengelse eenpitter Joost Gerritsen heeft zich ook kandidaat gesteld voor een wethoudersfunctie. Hij twijfelde eerst, maar omdat hij het aanbod qua kandidaten onvoldoende gevarieerd vond, voegde hij zichzelf bij dat rijtje. Gerritsen zit sinds 2022 in de gemeenteraad. Hij begon als raadslid voor Lijst Groot Montferland. Tijdens de verkiezingen leverde hij een knappe prestatie door dankzij voorkeurstemmen in de raad te komen, hij stond op plek 10. In mei 2023 brak hij met die partij en richtte zijn eigen partij ‘Daadkracht’ op.
Gerritsen wil vooral bijdragen aan het veranderen van de ‘oude politiek’: “Ze willen graag vernieuwing in het bestuur, ik denk dat ik dat zeker kan brengen.” Gerritsen, die naar eigen zeggen geen standaard politicus is, ziet ook dat het college bestaat uit té veel bestuurders. “Ik mis echt praktijkervaring. Die kan ik brengen, dan vooral op bouwprojecten”, schetst hij. “Ik zou bijvoorbeeld graag de portefeuilles DocksNLD, Lidl en IKC over willen nemen.” Gerritsen pleit dan ook voor vijf wethouders: “Er is nu al een gigantische achterstand, met vijf wethouders kunnen we die een beetje wegwerken.”
Marije Eleveld (Onafhankelijk/LGM)
Marije Eleveld is een onbekende in de Montferlandse politiek. Ze is echter wel campinghouder in Azewijn, dus ze kent de gemeente. Eleveld was tijdelijk wethouder in de gemeente Wageningen. Ze heeft dan ook de nodige politieke ervaring. Eleveld is begonnen als gemeenteraadslid voor de PvdA in Ede, dit heeft ze vijf jaar gedaan. Van 2012 tot en met 2017 is ze in diezelfde gemeente ook wethouder geweest. Na haar wethouders functie werd ze directeur van de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex.
Eleveld wordt aangedragen door Lijst Groot Montferland (LGM), al wil fractievoorzitter Erik Wassink nog niets loslaten: “Vanavond tijdens de raadsvergadering gaan we het zien.” Als LGM Eleveld daadwerkelijk gaat voordragen als wethouder zal ze dat naar alle waarschijnlijkheid als onafhankelijk kandidaat doen.
Martin Som (VVD)
Nestor van de Montferlandse gemeenteraad, Martin Som, heeft zich ook kandidaat gesteld voor de vrijgekomen wethouderspost. Som, ervaren politicus met kennis van zaken is tussen 2018 en 2022 al wethouder geweest in de gemeente Montferland. De politieke carrière van de Didammer begon in 1998, toen was hij commissielid in de gemeente Didam. Hier werd hij later ook raadslid. Toen de gemeente Didam de gemeente Montferland werd, werd hij ook hier raadslid. Hij zat van 2005 tot 2018 in de raad voor de VVD. Hoewel de gemeente Didam opgegaan is in de gemeente Montferland, is Som vooral nog Didammer in zijn uitspraken en stemgedrag.
De kans dat Som wethouder wordt, lijkt echter klein. De VVD'er heeft bepaalde voorwaarden gesteld aan zijn kandidatuur. De kans dat deze voorwaarden ingewilligd worden lijkt vrijwel nihil. Som was woensdag en donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
Foto: REGIO8