Ulft, Netherlands

'Vertegeling' van tuinen in Achterhoek aangepakt

Om de 'vertegeling' van tuinen in de Achterhoek tegen te gaan zet het Waterschap Rijn IJssel zich samen met gemeenten al een tijdlang in om meer groen te krijgen. In Braamt zijn tijdens de actie 'Ben je nou helemaal betegeld?!' vijftig tegels ingeruild voor planten, erg belangrijk in de ogen van wethouder Ingrid Wolsing.
Charlotte van de Kant | Nick Hermsen | 9 november 2022 17:28 | Aangepast op 9 november 2022 17:28
“Mensen moeten zich realiseren dat een betegelde tuin heel veel warmte vasthoudt en je hebt natuurlijk veel minder bijen en vlinders”, vertelt Wolsing. “En het zorgt er ook voor dat het water de grond niet in gaat, maar wegspoelt. Dus het is het is superbelangrijk om zoveel mogelijk tegels uit je tuin en de plant er in te doen.” In Braamt zijn zo’n dertig mensen gekomen om een tegel in te ruilen. Zo ook Lupko te Ronde: “Je ziet steeds meer huizen met alleen maar tegels in de tuin en ik vind dat echt zonde.”

Omdat het water bij planten wel de grond in gaat, is het volgens het waterschap erg belangrijk om de actie juist in de Achterhoek te laten plaatsvinden vanwege de droogte van de afgelopen jaren. Daar is Stichting Steenbreek het mee eens. "Je kunt ook helemaal niks doen, maar dat is geen optie”, vertelt Olaf Molenaar van de stichting. “Je moet de boodschap blijven verkondigen, dat er minder bestrating moet zijn en meer groen. Of het zin heeft vraag ik me eigenlijk nooit af, want de wereld verbeteren begint bij jezelf. Dat is mijn motto.”

Samenwerking
Het waterschap werkt voor de actie samen met de verschillende gemeentes, Stichting Steenbreek en Dusseldorp. “Dat zijn allemaal organisaties die het belangrijk vinden dat we weer goed met de natuur omgaan", vertelt de wethouder. "Dit zijn leuke acties dichtbij de mensen, waarbij je uit kunt leggen dat het niet verstandig is om heel veel tegels in de tuin te hebben.”

Verschillende planten
Bij de editie in Braamt werden verschillende planten weggegeven, zo konden mensen kiezen uit onder andere een vlinderstruik, lavendel of hortensia. “Dat is allemaal in overleg gegaan met de gemeente Montferland”, vertelt Molenaar. “We willen natuurlijk wel goede planten weggeven en niet planten die schadelijk zouden zijn voor het milieu. De goede planten worden hier weggegeven.”

Foto: REGIO8



Lees ook

Zoektocht naar vermiste tamandua nog altijd in volle gang in Eibergen

Met man en macht en met behulp van zoekhonden, warmtecamera's en drones wordt nog altijd naar de ont...

Ulftse kinderen vieren tachtig jaar vrijheid op acht meter hoogte

Geen rekenen of spelling dinsdag en woensdag voor basisschoolkinderen uit Ulft. Het klaslokaal wordt...

Achterhoek presenteert nieuwe woningdeal: 'We investeren in de leefbaarheid'

De Achterhoek heeft een nieuwe woningdeal opgesteld voor meer woningbouw dan eerder beoogd. In de vo...

Feestzaal Spilman verdwijnt voorgoed uit Beltrum: ‘Eeuwig jammer, maar de jeugd wil hier wonen’

Waar vroeger honderden mensen feestvierden, klinken nu het breken van puin van een sloopkraan en de ...

Rollators in de polonaise: Reurpop nodigt honderden ouderen uit om feest te vieren

Zondagochtend veranderde Reurpop in Ruurlo even in een waar danspaleis voor de 65-plusser. Tientalle...

Nieuwe stakingen NS hebben geen gevolgen op het Achterhoekse spoor

Het NS-personeel gaat dinsdag 17 juni 2025 opnieuw staken. Dat laten de vakbonden VVMC en FNV weten....