“Mensen moeten zich realiseren dat een betegelde tuin heel veel warmte vasthoudt en je hebt natuurlijk veel minder bijen en vlinders”, vertelt Wolsing. “En het zorgt er ook voor dat het water de grond niet in gaat, maar wegspoelt. Dus het is het is superbelangrijk om zoveel mogelijk tegels uit je tuin en de plant er in te doen.” In Braamt zijn zo’n dertig mensen gekomen om een tegel in te ruilen. Zo ook Lupko te Ronde: “Je ziet steeds meer huizen met alleen maar tegels in de tuin en ik vind dat echt zonde.”
Omdat het water bij planten wel de grond in gaat, is het volgens het waterschap erg belangrijk om de actie juist in de Achterhoek te laten plaatsvinden vanwege de droogte van de afgelopen jaren. Daar is Stichting Steenbreek het mee eens. "Je kunt ook helemaal niks doen, maar dat is geen optie”, vertelt Olaf Molenaar van de stichting. “Je moet de boodschap blijven verkondigen, dat er minder bestrating moet zijn en meer groen. Of het zin heeft vraag ik me eigenlijk nooit af, want de wereld verbeteren begint bij jezelf. Dat is mijn motto.”
Samenwerking
Het waterschap werkt voor de actie samen met de verschillende gemeentes, Stichting Steenbreek en Dusseldorp. “Dat zijn allemaal organisaties die het belangrijk vinden dat we weer goed met de natuur omgaan", vertelt de wethouder. "Dit zijn leuke acties dichtbij de mensen, waarbij je uit kunt leggen dat het niet verstandig is om heel veel tegels in de tuin te hebben.”
Verschillende planten
Bij de editie in Braamt werden verschillende planten weggegeven, zo konden mensen kiezen uit onder andere een vlinderstruik, lavendel of hortensia. “Dat is allemaal in overleg gegaan met de gemeente Montferland”, vertelt Molenaar. “We willen natuurlijk wel goede planten weggeven en niet planten die schadelijk zouden zijn voor het milieu. De goede planten worden hier weggegeven.”
Foto: REGIO8