Het ongeval gebeurde vorig jaar februari, op de N335 ter hoogte van Beek in de gemeente Montferland. Twee bestelbusjes botsten frontaal op elkaar. De Renkumer kwam daarbij om het leven, de Arnhemmer werd zwaargewond overgebracht naar het Radboudumc in Nijmegen. Daar werd hij in een kunstmatige coma gebracht. Na bloedafname in het ziekenhuis werd een te hoog alcoholpromillage vastgesteld bij de Arnhemmer. De advocaat van de verdachte twijfelt echter aan de waarden en bracht dat dinsdagmiddag aan het begin van de rechtszitting in Zutphen ter sprake.
De verdachte zou een verstoorde leverfunctie hebben. "Dit kan van invloed zijn op de uitslag van het bloedonderzoek", aldus de advocaat van de Arnhemmer. Ze vroeg de rechter om de strafzaak aan te houden tot een later moment, zodat er onderzoek kan plaatsvinden naar een verstoorde leverfunctie en de invloed daarvan op een berekening van het alcoholpromillage. Ook twijfelt de advocaat aan de manier van het vervoeren van het bloed van de verdachte naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zo zou het bloed van de verdachte eerst van het Radboudumc naar het politiebureau in Nijmegen zijn gebracht en vervolgens naar het bureau in Doetinchem. Pas daarna is het overgedragen aan het NFI.
Zaak wordt uitgesteld
Na een kort beraad ging de rechtbank mee in het verzoek om de strafzaak op een later moment te behandelen. Zo moet het Openbaar Ministerie het NFI opdracht geven om meer onderzoek te doen naar de invloed van een verstoorde leverfunctie op de de berekening van het alcoholpromillage. "Er wordt ook van alles gezegd over de wijze van vervoeren van het bloed. We kunnen uit het dossier niet vaststellen of het conform de regelgeving is gebeurd", aldus de rechter.
Hij vroeg daarom om een aanvullend proces-verbaal. Verder vindt de rechtbank dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, die voor het fatale ongeval al kampte met depressieve gevoelens. Ook kan de Arnhemmer zich, volgens zijn advocaat, niks meer herinneren van het moment.
Emoties bij nabestaanden
De rechtbank vindt het wel uiterst ongelukkig dat de onderbouwing om de zaak op een later moment te behandelen pas op de zitting is aangevoerd. Het uitstel leidde tot zichtbare emoties bij de nabestaanden van de Renkumer. Zij zouden de verdachte tijdens de zitting gaan toespreken, maar kregen daarvoor niet de gelegenheid.
"Ik realiseer me dat het vervelend voor u is", sprak de rechter de nabestaanden toe. "U heeft zich emotioneel opgeladen om hier vandaag te kunnen zijn en te spreken. Maar het is ook de taak van de rechtbank om alles goed in beeld te krijgen." Wanneer de strafzaak tegen de 32-jarige Arnhemmer wordt voortgezet, is nog niet bekend.
Foto: 112Achterhoek-Nieuws.nl