"De reden dat we dat doen, is dat we onze taal willen behouden", aldus Gijs Jolink van de Feestfabriek. "Een taal die al duizend jaar gesproken wordt en zou kunnen verdwijnen binnen twee of drie generaties, als ouders de kinderen de taal niet leren." Ook volleybalster Lonneke Slöetjes schreef mee aan het boek: "Het is ontzettend leuk dat de Achterhoekse taal leven krijgt. Ik merk het bij mezelf ook. Ik spreek het niet, maar kan het wel lezen en goed verstaan. Het is mooi dat het in ere wordt gehouden en er aandacht aan wordt geschonken."
Slöetjes is naast onder andere voetbaltrainer Guus Hiddink en wielrenner Joris Nieuwenhuis een van de bekende Achterhoekers die een verhaal voor haar rekening nam: "Toen ik werd benaderd, dacht ik wel even van: 'Nu moet ik een verhaal gaan schrijven'. Ik had nog nooit geschreven. Normaal sta ik alleen maar een beetje te volleyballen. En dan ook nog een kinderverhaal." De volleybalster wilde ook een boodschap meegeven in haar verhaal: "Uiteindelijk is daar het verhaal over Grietje uitgekomen."
Jelle van Gorkom
Gijs Jolink schreef zelf ook een verhaal, maar is vooral onder de indruk van het verhaal van oud-bmx'er Jelle van Gorkom: "Hij heeft een soort autobiografisch verhaal geschreven over een stekelvarken dat heel graag wil fietscrossen en uiteindelijk een hele zware crash maakt. Dat vind ik een prachtig verhaal, echt heel cool."
Lesprogramma
Een gedeelte van de opbrengst van het boek stopt de Feestfabriek in een speciaal project om de Achterhoekse streektaal in stand te houden. "We zijn bezig met het ontwikkelen van een lesprogramma", legt Jolink uit. "Wij willen op scholen een bijdrage gaan leveren dat kinderen, naast ABN, ook Achterhoeks gaan leren in de Achterhoek."
Foto: REGIO8