"We gaan hier niet weg met een strop om de nek", aldus Verhaegh. Het
ultieme eindbod van Winterswijk voor Verhaegh Trading om Dennenoord te verlaten was 3,5 miljoen euro. "Maar als we op De Laarberg nieuw willen bouwen kost ons dat rond de zes miljoen euro en dat was vóór de corona, dus dat zal het nu wel twintig tot dertig procent duurder uitvallen", zegt Verhaegh. "Dan is het niet verantwoord om te vertrekken." Wethouder Inge Klein Gunnewiek heeft verklaard Verhaegh Trading hetzelfde te behandelen als de overige vertrekkers van Dennenoord.
"Maar het is maatwerk", stelt Verhaegh. "De andere ondernemers deden alleen in schroot, wij ontmantelen. De andere ondernemers kunnen elders verder en wij komen al twintig jaar niet verder. Dat heeft ons veel geld gekost." Het door de gemeente gewenste vertrek van het bedrijf verkeert al járen in een impasse. Verhaegh: "We hebben altijd met open vizier meegedacht. De Laarberg past ons als een handschoen, maar dat kost geld, ja. Los het dan op als gemeente, dan geven we elkaar de hand en kan iedereen verder."
RecreatiehuizenVerhaegh wil dat de gemeente open kaart speelt met betrekking tot de toekomstplannen op huidig bedrijventerrein Dennenoord: "Het gaat niet alleen om zonnepanelen en een paar bomen, maar ook om recreatiehuizen. Dat levert veel geld op en dan is een vertrek van ons - ik wil niet oneerbiedig doen want het is veel geld - een druppel op een gloeiende plaat. Wij kunnen de problemen van hier niet meenemen naar Groenlo, doe het als gemeente dan in één keer goed."
‘Terug naar de roots’Verhaegh zegt, zoals hij dat een jaar geleden ook al deed, met zijn vader Bernard en broer Collie terug wil gaan naar de roots. Terug naar Dennenoord, waar hun hart ligt en waar ze opgroeiden. Er zijn nog drie houten woningen op Dennenoord. "We hebben bij de gemeente een dringend verzoek neergelegd de gebouwen met sanitair te vernieuwen", zegt Verhaegh. "En als we eenmaal terug zijn, dán is een verplaatsing van het bedrijf wel heel ver weg. Wij krijgen zoiets van: los het hier lekker op. We gaan niet terug om dwars te liggen, maar we moéten terug."
Gelijke behandelingWethouder Inge Klein Gunnewiek benadrukt dat alle vertrekkende bedrijven van Dennenoord op gelijke wijze zijn behandeld. "Daarom maken we geen uitzondering en al zouden we dat willen, dat mogen we niet eens. Het moet passen binnen de wettelijke regels die gelden. We taxeren, op basis van onteigening, en daar komt een bedrag uit. Daar kunnen we wel iets bovenop doen, maar meer niet, we zijn gebonden aan de regels voor staatssteun", zegt Klein Gunnewiek.
‘Lada en de Lamborghini’In Winterswijk is er op het industrieterrein geen plek voor Verhaegh Trading. Zou de wethouder een bemiddelende rol kunnen spelen in het overleg met De Laarberg? Klein Gunnewiek: "Daar heb ik meerdere malen mee gesproken, maar je kent het verhaal van de Lada en de Lamborghini....? Stel dat Verhaegh hier bij wijze één hectare heeft, dan willen ze op De Laarberg naar drie hectare en ze willen een bijdrage voor die groei. Ze vragen iets anders dan ze nu hebben."
Foto: Omroep Gelderland