Ulft, Netherlands

Veldrijdster Gademan uit Beek wil met eigen team naar wereldtop

Sera Gademan uit Beek maakte afgelopen jaar de beslissing om haar focus op het veldrijden te leggen en op jacht te gaan naar een plek in de top. Om haar droom te verwezenlijken en zichzelf in de kijker te fietsen, nam de 25-jarige de teugels zelf in handen en startte ze met Team Bike Emotions haar eigen ploeg op.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 13 november 2023 13:14 | Aangepast op 13 november 2023 13:14
“Ik ben laat begonnen in de sport en dat is heel moeilijk”, schetst de Beekse veldrijdster, die als negentienjarige begon en daarvoor nooit bij een wielerploeg zat. “Wil je echt de top bereiken, is daarvoor al de periode. Dus je moet je laten zien, en daar komen ook materiaal, trainingsuren en de bijbehorende kosten bij kijken.” Na gesprekken met lokale sponsoren en partners besloot ze in het diepe te springen met Team Bike Emotions. Naast het runnen van haar eigen ploeg werkt de Beekse ook full-time, deze combinatie blijkt een uitdaging: “Je moet een balans vinden tussen privé en werk. Ik wil het liefst minder werken, maar dat is financieel niet haalbaar.”

Een nadeel van het opstarten van haar eigen ploeg is dat ze veel energie kwijt is aan het samenstellen van een staf voor wedstrijden. Toch werpt het ook al zijn vruchten af en stond ze eind oktober tussen de toppers aan de start bij de Superprestige in het Belgische Ruddervoorde. “Tijdens dat soort grote wedstrijden op het hoogste niveau wil ik me laten zien. Het ziet ernaar uit dat ik ook nog een wedstrijd in Polen ga rijden, dus dat is heel mooi om naartoe te rijden. Ik moet mijn basis vergroten, en als ik daar een mooie uitslag bij kan rijden, ben ik helemaal tevreden voor dit seizoen.”

EK Gravel
Naast het veldrijden heeft Gademan nog een passie, de gravelfiets. Afgelopen najaar werd ze tweede op het EK Gravel en plaatste ze zich voor het WK van volgend jaar. Volgens de Beekse is de Achterhoek uitermate geschikt voor de discipline. “Je komt op plekken waar je met de auto nooit komt, dat vind ik echt heel mooi”, zegt de Montferlandse, die zelfs in haar eigen omgeving wordt verrast op de gravelfiets. “In een straal van tien kilometer rondom Beek kom ik op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest.”

Pieterse en Van Empel
Het Nederlandse veldrijden kent al enkele jaren met onder andere Fem van Empel en Puck Pieterse wereldtoppers. De komende jaren hoopt Gademan daar naar toe te groeien. “Ik wil mee met het Nederlandse team, die stap hoop ik wel te kunnen zetten”, zegt de 25-jarige Beekse, die droomt van een EK of WK Veldrijden. “Ik weet dat ik daar nog heel veel voor moet doen, maar het is zeker niet onhaalbaar.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Beek|Veldrijden|Gravel|Sport|

Lees ook

Nieuwe rotonde bij Beek alweer op de schop: 'Nu hufterproof maken'

De rotonde op de N812 tussen Babberich en Beek kan alweer op de schop. Een paar maanden geleden werd...

Weg tussen Beek en Babberich wordt anderhalve maand afgesloten

De N812 tussen Babberich en Beek wordt vanaf maandag 11 maart anderhalve maand lang afgesloten voor ...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Zonovergoten carnavalsoptocht tijdens Rosenmontag in Beek

In Vlègeldarp, zoals Beek en Loerbeek tijdens carnaval heten, is maandag de traditionele Rosenmontag...

Nieuwenhuis onderstreept keuze voor veldrijden met zijn beste seizoen ooit

Veldrijder Joris Nieuwenhuis zette zondag tijdens het WK Veldrijden in het Tsjechische Tábor een kro...

Montferland wil het EK Veldrijden in 2026 alsnog naar de regio halen

Op aandringen van de Montferlandse gemeenteraad wordt alsnog geprobeerd om het EK Veldrijden in 2026...