“Logistiek gezien zijn er tegenwoordig wel wat uitdagingen, dat komt omdat Engeland tegenwoordig niet meer bij de EU hoort. Dit betekent dat je een ATA-carnet (tijdelijk invoerdocument) moet maken waarmee je de goederen het land in en uit krijgt”, laat Wassink weten. Volgens de Hengeloër moet iedere losse schroef of bout die in hun vrachtwagen ligt op deze lijst staan. “Je moet je bedenken dat het een lijst is van meer dan zes bladzijdes aan onderdelen en spullen.” Mocht er iets niet op deze lijst staan, dan krijg je dat het eiland ook niet op.
Zijn alle motoren, onderdelen en op het eiland aangekomen? Dan kan de echte uitdaging pas beginnen. Het 60 kilometer lange circuit waar coureurs snelheden van 300 kilometer per uur bereiken, vlak langs paaltjes, heggetjes en stoepranden, staat bekend als beruchtste race ter wereld. De races in 2012 en 2024 waren de enige edities sinds 1937 waar er geen doden vielen. Wassink is maar al te bekend met de gevaren van deze race, in 2017 kwam wijlen coureur Jochem van den Hoek om het leven bij de races op Man. Een jaar voor zijn noodlottige ongeval reed hij op Man op een motor van het Hengelose team, en werd hij zelfs bejubeld als snelste nieuwkomer.
Magere hein
Door de hoge snelheden die worden bereikt op het eiland lijkt magere hein bij elk foutje op de loer te liggen. “Als je mee doet aan Man weet je natuurlijk dat daar veel risico aan zitten. Dit wil je tot het minimale beperken, maar iedereen is zich bewust van de gevaren. De coureurs zelf zijn ook 100% fit en geconcentreerd”, aldus Wassink. “We moesten alles met slijtagesporen aan de motor vervangen voordat we richting Man gingen. “Daarnaast doe je alle boutjes borgen met borgdraad.” Dat draad is essentieel omdat moeren en bouten door de hoge snelheden en hoeveelheid trillingen zichzelf los kunnen draaien, met desastreuze gevolgen. Daarnaast moet de motor na elke training worden nagelopen op slijtagesporen.
Volgens de Hengeloër is het gevaar mede dat er door de hoge snelheden geen uitwijkmogelijkheden zijn, binnen een seconde ben je immers al weer zo’n honderd meter verder. Om dit gevaar zo veel mogelijk in te perken, heeft de organisatie van de race de keuze gemaakt om niet iedereen tegelijk te laten starten, maar een voor een. “Je racet over het circuit en wie dit het snelst doet wint uiteindelijk de wedstrijd”, zegt Wassink.
Race
Wassink hoopt dit raceseizoen met een aantal goede resultaten de kroon op het 25-jarige jubileum van PRA te zetten. Zijn team doet dit jaar met de Noord-Ierse coureur Adam McLean mee met de Supersport klasse. Maandag zou eigenlijk de eerste vrije training plaatsvinden, maar deze werd door de slechte weersomstandigheden afgelast. In de loop van deze week vinden de kwalificatierondes plaats. McLean zal zaterdag om 11.45 uur de eerste race in de Supersport klasse rijden. Woensdag 4 juni vindt de tweede race ook om 11.45 uur plaats.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.