Ulft, Netherlands

Van Dijk positief over voortgang VN-verdrag

Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek speelde als Tweede Kamerlid voor de PvdA een grote rol bij het ondertekenen van het VN-verdrag Handicap, dat inmiddels vier jaar geleden werd aangenomen. Hij is optimistisch over de ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een handicap, maar beseft dat er nog werk te verrichten is.
Regio8 | 15 juli 2020 14:43 | Aangepast op 15 juli 2020 14:43

''Het verdrag zegt dat mensen met een beperking eigenlijk een zo normaal mogelijk leven moet leiden", zegt Van Dijk tegenover Omroep Gelderland. "Dus gewoon naar school of het werk. Het is dus best wel belangrijk, omdat het de gids is hoe we dat in Nederland moeten regelen." Oude IJsselstreek is één van de 25 voorbeeldgemeenten die benoemd zijn als koploper om de uitvoering van het verdrag hier vorm te geven. De burgemeester geeft een rondleiding door de oude DRU-fabriek. Hier is goed te zien dat het de gemeente ernst is.

De toegankelijkheid van het stokoude gebouw is geheel aangepast voor mensen met een beperking. "Het zijn natuurlijk schuifdeuren", zegt de burgemeester als hij zijn rolstoel naar binnen duwt. Aan de deur hangt een bordje dat honden verboden zijn, maar daarboven hangt een groter bord waarop staat dat hulphonden wel naar binnen mogen. "Hier zit de bibliotheek, het theater, de gemeenteraad en een popzaal. Daar moet iedereen natuurlijk naar toe kunnen. Dit verdrag helpt de plekken die nog niet zo goed toegankelijk zijn om die toegankelijker te maken", aldus van Dijk.

Werkgroep Onbeperkt Meedoen
De burgemeester drukt op de liftknop. Onder de etagecijfers op de knoppen staat het getal ook in braille. Over alles is eigenlijk nagedacht, zo lijkt het. In Oude IJsselstreek is de werkgroep Onbeperkt Meedoen actief. Deze groep helpt de gemeente met het uitvoeren van het verdrag. ''Ze hebben ervoor gezorgd dat er inmiddels zo'n honderd openbare toiletten zijn", vertelt de burgemeester trots.

Voorbeeld voor de rest van Nederland
Oude IJsselstreek is met haar burgerparticipatie een voorbeeld voor de rest van Nederland, waar volgens Van Dijk nog heel veel te doen valt: "Als ik met de trein wil of met de bus dan zijn er nog heel veel stations, of bussen en treinen niet toegankelijk. Gebouwen zijn soms nog slecht toegankelijk. En kinderen gaan nog te weinig naar het regulier onderwijs. Dus ja, er moet nog wel het een en ander gebeuren."

Optimistisch
Hoewel de opdracht groot is, is Van Dijk enthousiast over de stappen die gezet zijn sinds de ondertekening van het VN-verdrag. "Vier jaar geleden hadden we dit verdrag nog niet", vertelt de burgemeester. "Nu is het er wel en heel veel organisaties, gemeenten, scholen en departementen zijn ermee bezig. Maar het mag wel een tandje sneller."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Bestuurder komt met de schrik vrij na eenzijdig ongeval in Eibergen

Een automobilist is donderdagavond met de schrik vrijgekomen na een eenzijdig ongeval nabij Eibergen...

Fietser overleden na aanrijding met busje bij Vragender

Bij een zeer ernstig verkeersongeval in het buitengebied van Vragender is donderdagmiddag een fietse...

Deelnemers Swim to Fight oefenen in water van Hessenbad Hoog-Keppel

De deelnemers van Swim to Fight Cancer Achterhoek kunnen vanaf woensdag elke week gratis trainen in ...

Riolering gooit roet in het eten bij werkzaamheden J.F. Kennedylaan in Doetinchem

De gemeente Doetinchem is momenteel bezig met het tweede deel van de werkzaamheden aan de J.F. Kenne...

Brand in bijgebouw aan Wilhelminastraat in Didam

Bij een bijgebouw van een woning aan de Wilhelminastraat in Didam is woensdagavond brand uitgebroken...

VNG Jaarcongres in 2026 naar de Achterhoek: Oost Gelre en Winterswijk gastgemeenten

In 2026 strijkt het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neer in de ...