“Wij missen een vorm van zelfreflectie bij deze wethouder”, zegt Ton Menke van de PvdA. “Wij vinden dat de wethouder moet worden vervangen door een ander collegelid.” Ook de rest van de raad ziet liever dat Van de Wardt wordt vervangen als lid van het dagelijks bestuur. “Het moet iemand zijn die blanco aan deze klus kan beginnen en een duidelijke opdracht meekrijgt”, zegt Marco Bennink van Lokaal Belang. De SP ging zelfs een stap verder. “Wij hebben helemaal geen vertrouwen meer in deze wethouder en zijn algehele functioneren”, aldus Heini Peters van de SP.
Wethouder Van de Wardt ging tijdens het debat diep door het stof en maakte voor het eerst excuses richting de cliënten van Laborijn. " Opmerkingen die door u als raad zijn gemaakt gaan mij aan het hart", aldus Van de Wardt. "Ik neem honderd procent verantwoordelijkheid over wat er is gebeurd en biedt daar bij deze ook mijn excuses voor aan." Met het uittreden uit Laborijn heeft Oude IJsselstreek volgens de wethouder lef getoond en gaat de gemeente nu een andere koers varen. De gemeenteraad wil nog wel weten wat de kosten zijn voor uittreding uit Laborijn en hoe Oude IJsselstreek denkt de participatiewet zelf uit te gaan voeren.
Brief uittreding is verstuurdOude IJsselstreek is voornemens de samenwerking binnen Laborijn op te zeggen en heeft dat inmiddels per brief aan het algemeen bestuur van Laborijn laten weten. Vakbond FNV vroeg zich eerder af of dat iets verandert. De sociale dienst ligt onder vuur na een vernietigend rapport van Bureau Berenschot. Een groot deel van de cliënten van Laborijn voelt zich kleinerend, minachtend en respectloos behandeld.
Foto: REGIO8