"Eerlijk gezegd heeft het ook iets te maken met mijn ziekte", vertelt de 64-jarige Van Beem over de reden van zijn stoppen. "Ik ben vier jaar geleden erg ziek geweest en dan hou je met alle scenario’s rekening. Vanaf toen ben ik gaan koersen op dit moment." Wat hij Winterswijk heeft bijgebracht? "Een stukje zelfbewustzijn en trots over wat Winterswijk heeft", aldus Van Beem. "In de politiek heb ik een zekere rust kunnen uitstralen. Om vooral vanuit het belang van de inwoners de goede dingen doen als politiek."
De toekomst van Van Beem ligt in Winterswijk. "Ik wil nog wel wat maatschappelijke dingen blijven doen", aldus de scheidend burgemeester. Hij denkt eraan om zitting te nemen in een raad van toezicht. "Of misschien ga ik wel vrijwilligerswerk doen”, vertelt Van Beem. "Maar dat doe ik in overleg met de burgemeester en de gemeenteraad. Er ligt nog genoeg werk waar ik me nuttig in kan maken."
Oud-burgemeesters kunnen brug slaan naar Duitsland
De afgelopen periode hebben naast Van Beem ook burgemeesters als Bert Berghoef (Aalten), Ina Leppink-Schuitema (Montferland) en Jan de Ruiter (Zevenaar) afscheid genomen. Is een denktank voor oud-burgemeesters een idee? "Laatst begon de honorair consul van Duitsland ook al daarover", aldus Van Beem. "Als het gaat over contacten over de grens duurt het heel lang voor je ingewerkt bent. Eigenlijk zouden wij daar als gestopte burgemeesters een goede rol in kunnen spelen. Dan loop je ze niet voor de voeten en kun je toch een mooie verbindende rol vervullen."
Foto: REGIO8