Technisch innovatiebureau Tibach ontdekte waartegen de plant niet bestand is en ontwikkelde een apparaat waarmee de strijd tegen de Japanse duizendknoop wel kan worden gewonnen. De Japanse duizendknoop blijkt niet bestand tegen kou. Daarom ontwikkelde het Ulftse bedrijf een mobiele grondbevriezer. Het lijkt nog het meest op een enorme koelbox waarbinnen het letterlijk ijs- en ijskoud is.
Tot een meter diep in de grond zijn buizen geplaatst die met behulp van koelvloeistof een temperatuur bereiken van 35 graden onder nul. Hierdoor bevriezen de wortels van de Japanse duizendknoop en legt de invasieve exoot het loodje. "Het inheemse bodemleven is wel tegen de extreme vrieskou bestand", vertelt André Evers van Tibach aan Omroep Gelderland.
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van het apparaat zijn onder meer de Wageningen Universiteit, de provincie Gelderland en de gemeente Oude IJsselstreek betrokken. Het gebruik van de mobiele grondbevriezer is volgens het bedrijf in Ulft niet duurder dan het gebruik van andere methoden die nu worden ingezet om de invasieve exoot te bestrijden. Nadeel is wel dat het nieuwe apparaat vanwege zijn grootte nog niet overal kan worden ingezet.
Minder verspreiding
Als er ook maar een klein stukje wortel van de plant achterblijft, komt de Japanse duizendknoop razendsnel weer terug. Bovendien zorgt het vervoer van de plantenresten ervoor dat de exoot zich juist verder verspreidt. Dat gevaar bestaat niet bij het gebruik van de mobiele grondbevriezer.
Foto: REGIO8 (archief)